Unul dintre cei mai periculoși vulcani din lume a erupt în Congo. ”E un dezastru, am pierdut aproape un întreg cartier”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Șuvoaiele de lavă au traversat o autostradă și au ajuns până la aeroportul unui oraș cu 2 milioane de locuitori.
Când cerul s-a colorat în roșu în miez de noapte și valurile de lavă se revărsau din craterul vulcanului cunoscut sub numele Muntele Nyiragongo, localnicii s-au temut de repetarea unor tragedii din trecut.
250 de oameni au murit și 120.000 au fost evacuați de urgență, la ultima erupție majoră, în 2002.
Cuprinși de panică, mii de oameni și-au părăsit casele înainte de răsăritul soarelui și s-au refugiat spre zonele înalte sau spre granița cu țara vecină, Rwanda.
”Casele ard, oamenii suferă sunt probleme imense aici. Vedeam cum lava vulcanului ne invadează. Focul venea dinspre munte. La început, lava parcă se îndrepta spre Rwanda, dar apoi și-a schimbat direcția spre Goma. De aceea oamenii s-au panicat, nu știau ce să facă”.
Tot sâmbătă noapte autoritățile au lansat o evacuare în masă la Goma, un oraș cu 2 milioane de locuitori, aflat la 10 kilometri de vulcan.
”Nimeni nu ne-a avertizat în niciun fel”
Șuvoaiele de lavă au traversat o autostradă și au ajuns până la aeroportul orașului. Dar, până la urmă, au ocolit în cea mai mare parte orașul, îndreptându-se în direcția unei păduri. Așa că mulți dintre cei evacuați s-au întors acasă.
Însă, în satele de la poalele vulcanului lava s-a întărit pe străzi și în curți. Unele case au fost acoperite cu totul.
”Nu ne așteptam deloc la o erupție, nimeni nu ne-a avertizat în niciun fel că ar putea fi pericol, măcar cu o zi, două înainte”.
”E un dezastru, am pierdut aproape un întreg cartier. Toate casele din acest cartier au fost arse și distruse. Avem nevoie de ajutor, le cerem autorităților să ne ajute”.
Președintele congolez, care era într-o vizită în Europa, s-a întors în țară pentru a coordona eforturile de ajutorare a sinistraților.