Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Uniunea Europeană i-a propus lui Joe Biden un nou pact transatlantic. Ce ar urma să conțină

Uniunea Europeană a lansat un apel viitorului preşedinte american Joe Biden pentru a forma un ''nou pact fondator'' cu Europa lucrând asupra unor chestiuni precum pacea, securitatea, prosperitatea, libertatea şi drepturile omului.

Europa ''are un nou prieten la Casa Albă după patru ani lungi'' ai preşedinţiei Trump, a afirmat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în faţa Parlamentului European, cu câteva ore înaintea învestirii lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al SUA, conform Reuters.

''Această zi aduce veşti bune: SUA revin şi Europa este pregătită de reînnoire cu un vechi partener de încredere pentru a da o nouă viaţă preţioasei noastre alianţe'', a adăugat ea. La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că relaţia transatlantică, ce a suferit mult în ultimii patru ani, poate fi acum revitalizată.

''În prima zi a mandatului său, îi adresez o propunere solemnă noului preşedinte. Haideţi să construim un nou pact fondator pentru o Europă mai puternică, pentru o Americă mai puternică şi pentru o lume mai bună. Această nouă agendă pentru Europa şi pentru SUA pe care dorim să o prezentăm este o agendă ambiţioasă şi, iată de ce, în această primă zi a mandatului său, doresc să-l invit pe preşedintele Biden în Europa pentru a participa la o reuniune extraordinară a Consiliului European la Bruxelles, reuniune care s-ar putea desfăşura în paralel cu un summit al NATO'', a continuat înaltul demnitar european.

Charles Michel a discutat marţi seară cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, despre posibilitatea organizării unei reuniuni europene în acelaşi timp cu summitul NATO la care va participa Joe Biden. Datele urmează să fie stabilite şi depind de evoluţia pandemiei de COVID-19.

Citește și
aeroport
Joe Biden vrea să înăsprească restricțiile de călătorie în SUA. Cum vor fi afectați românii

Potrivit lui Michel, Uniunea Europeană şi SUA ar trebui să se concentreze pe cinci priorităţi - impulsionarea cooperării multilaterale, combaterea COVID-19, schimbările climatice, redresarea economică cu o transformare digitală şi combinarea forţelor în eforturile pentru securitate şi pace.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult