Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Unii dintre membrii BRICS joacă la două capete la summitul lui Putin. Ce „pescuiesc” aliații Rusiei pe seama organizației

Your browser doesn't support HTML5 video.

„Rusia este văzută drept o ţintă uşoară pentru a obţine resurse mai ieftine", comentează analiștii, în legătură cu summitul BRICS, găzduit de Vladimir Putin în aceste zile.

Aceștia spun că este foarte important să facem distincție între influența pe care Rusia pretinde că o are asupra țărilor emergente și cea pe care o exercită în realitate.

În fapt, mulți dintre membrii acestei alianțe - BRICS - nu exclud cooperarea cu Statele Unite și Europa.

În acest timp, Vladimir Putin a recunoscut că țara sa a devenit gazdă pentru câteva mii de militari nord-coreeni.

Militarii nord-coreeni trimiși de Kim Jong Un în sprijinul Rusiei au ajuns pe frontul din Kursk, potrivit Kievului. Ar fi vorba despre câteva mii, dintr-un total de aproape 12.000 de soldați - două brigăzi care se antrenează pentru război în mai multe baze rusești din Est.

Aflat la summitul BRICS, în capitala Republicii Tatarstan, Vladimir Putin a recunoscut că sunt trupe nord-coreene pe teritoriul Rusiei și a dat vina pe Occident pentru sprijinul militar primit de la Phenian.

Citește și
vladimir putin brics
Ce spun analiștii despre summit-ul BRICS, găzduit de Vladimir Putin: ”Rusia este văzută drept o ţintă uşoară pentru resurse”

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Imaginile (cu soldați nord-coreeni în Rusia) sunt un lucru serios. Dacă există imagini, atunci reflectă ceva. Vreau să vă atrag atenția asupra faptului că nu acțiunile Rusiei au dus la escaladarea situației din Ucraina, ci lovitura de stat din 2014, susținută în primul rând de Statele Unite”.

Deloc întâmplător, la aceeași oră, în Duma de Stat - parlamentul rus - era votat pactul strategic dintre Rusia și Coreea de Nord. Nimeni nu s-a opus.

Cine este pentru? Arătați rezultatul votului. Pentru sunt 397, niciun vot împotrivă, nicio abținere. Proiectul de lege federal este adoptat în unanimitate. Felicitări!

Cu toții profită de pe urma BRICS

La reuniunea BRICS, Putin a anunțat că țara sa e gata să negocieze pe baza situației reale de pe front, dar a revenit rapid la amenințări.

Vladimir Putin: „Ucraina este folosită pentru a lansa amenințări grave la adresa securității Rusiei de către cei care ne socotesc interesele noastre vitale. O să spun deschis, doar cei care nu cunosc istoria Rusiei își pot face asemenea calcule iluzorii”.

Președintele chinez Xi Jinping, unul dintre puținii lideri care au un ascendent puternic asupra lui Putin, a venit cu un îndemn la negocieri.

Xi Jinping, președintele Chinei: „Ar trebui să promovăm dezescaladare situației cât mai curând posibil și să pregătim calea pentru o rezolvare politică”.

Vladimir Putin a avut o întâlnire bilaterală pe tema Ucrainei și cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Prezența acestuia la Kazan a înfuriat Kievul, dar și statele baltice.

Estonia și Lituania au estimat ca Guterres "oferă astfel o victorie propagandistică regimului Putin”.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Aș vrea să le amintesc birocraților internaționali și liderilor politici că astăzi e ziua ONU peste tot în lume, nu în Kazan. Carta ONU este despre adevărata pace, nu despre normalizarea războiului”.

Potrivit analiștilor occidentali, Putin dorește să profite de summit pentru a negocia acorduri menite să redreseze economia țării și să-și alimenteze schema de război, cu trupe străine, arme și muniții.

De asemenea, Rusia caută sprijin larg pentru un sistem alternativ de plată care să ocolească rețeaua bancară globală SWIFT – din care a fost exclusă în 2022. Ideea nu este nouă, dar nevoia este acum mai presantă pentru Moscova.

Vladimir Putin: „Reformarea instituțiilor ONU și a structurilor financiare globale ar fi trebuit făcută de mult”.

Analiștii atrag însă atenția că unii dintre membrii BRICS joacă la două capete, își exportă produsele în Occident în timp ce "pescuiesc" materii prime ieftine pe piața rusească. Este mai ales cazul Indiei.

Permeabil la presiunea occidentală, premierul Narendra Modi i-a spus liderului rus la Kazan că dorește pacea în Ucraina. La rândul ei, Arabia Saudită și-a încetinit intrarea în BRICS pentru a-și echilibra relațiile cu țările occidentale.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult