Ungurii au comparat prețurile alimentelor de la ei cu cele din România. Unde sunt mai ieftine
Jurnaliștii maghiari au comparat prețurile alimentelor din magazinele lanțului german Lidl din Budapesta și Cluj-Napoca. Studiul a pornit de la o listă de cumpărături pe care s-au aflat 42 de produse, ale căror preţuri au fost monitorizate în Ungaria timp de 20 de luni, adică de la sfârşitul lunii ianuarie 2020. Este vorba despre alimente de bază - legume, fructe, pâine, brânzeturi sau ulei.
Pentru că în unele cazuri gama de produse Lidl din România şi obiceiurile de cumpărături de la noi diferă de cele din Ungaria în anumite privinţe, lista finală de cumpărături a conținut 35 de produse alimentare care se regăsesc atât în supermarketurile Lidl de la Budapesta cât și în cele din Cluj-Napoca.
„Metodologia colectării datelor a rămas aceeaşi. Pe scurt: ne uităm întotdeauna la preţuri care nu sunt la produse aflate în promoţie, calculate din preţuri unitare pe kilogram sau pe litru şi, dacă există mai multe produse identice, cumpărăm întotdeauna cele mai ieftine din cantitatea dată, dar indiferent de ambalaj”, au explicat maghiarii.
După ce au comparat prețurile, jurnaliștii maghiari au descoperit că majoritatea produselor sunt mai ieftine în România decât în Ungaria.
„Din grafic reiese că majoritatea produselor sunt mai ieftine în România, dar oarecum surprinzător, am găsit şi 10 din 35 care costă mai puţin în Ungaria. Adevărat, acest lucru nu mai este valabil în cazul făinii, pentru că în primele zile ale lunii octombrie Lidl Ungaria a crescut preţul cu 25%, iar în cazul ouălor diferenţa este neglijabilă, 0,3 HUF (0.004 Lei), dar consumatorul maghiar plăteşte mai puţin. pentru celelalte opt produse: lapte ESL, 1,5 lapte UHT, file de piept de pui şi curcan, apă minerală, sare şi brânză gouda”, scrie G7.hu.
Prin urmare, coșul cu cele 35 de produse este mai ieftin cu 10,6% în România față de Ungaria - 14.328 de forinți (193,5 Lei) la supermarketurile Lidl din Budapesta, față de 12.800 de forinți (173 de Lei) la Cluj-Napoca.
Potrivit studiului, legumele și fructele sunt mai ieftine în Ungaria, în timp ce laptele și carnea costă mai puțin în România.
Jurnaliștii maghiari mai precizează că alimentele din coșul de cumpărături au un TVA de 9% în România - doar hârtia igienică este taxată cu 19%. Asta în timp ce cota generală de TVA în Ungaria este mai mare, de 27%. Carnea are un TVA de 5%, iar lactatele sunt taxate cu 18%.
„Pe de altă parte, coşul nostru generează acelaşi venit în lei de 11.720 forinţi pentru filiala din România a Lidl şi 11.934 HUF pentru filiala din Ungaria”, mai arată studiul G7.