Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ce înseamnă pentru UE victoria obținută de Viktor Orban. CNN: ”Durere de cap și îngrijorare”

Coaliţia naţionalist-conservatoare condusă de partidul Fidesz al premierului Viktor Orban, a câștigat, duminică, alegerile parlamentare din Ungaria, după o campanie electorală bazată pe mesaje naționaliste și anti-imigrație.

Cu 98,5% din voturi numărate, coaliția condusă de partidul de guvernământ va obține 133 din 199 de locuri în Parlament, conform Biroului Electoral Național al țării, relatează CNN. ”Victoria mare obținută de liderul puternic și eurosceptic al Ungariei dă dureri de cap în UE și provoacă îngrijorare” mai scrie CNN.

Orban, care va câștiga cel de-al patrulea mandat, este deja cel mai longeviv șef de Guvern al Ungariei de la căderea comunismului, în 1989. Premierul a reușit să transforme Fidesz, dintr-un partid liberal format în anii 1980, într-o echipă populistă de dreapta.

Partidul de opoziție, Jobbik, se află pe locul al doilea cu 19,2% din voturi, mai arată rapoartele Biroului Electoral Național. Performanța dezamăgitoare a formațiunii politice l-a determinat pe președintele partidului, Gabor Vona, să anunțe, luni, că va demisiona.

Cu două treimi din Parlament în buzunar și datorită influenței politice uriașe, coaliția Fidesz - Partidul Popular Creștin Democrat, a reușit să schimbe constituția fără referendum.

Citește și
Papa Francisc
Papa Francisc i-a criticat pe politicienii catolici care au un discurs anti-migraţie

Coaliția a adoptat o serie de legi pentru înăsprirea reglementărilor mass-mediei, băncii centrale, instanței constituționale și organizațiilor nonguvernamentale. Liderii Uniunii Europene au avertizat că aceste legi ar submina democrația țării.

"UE este o uniune de democraţie şi valori", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, adăugând că executivul european şi preşedintele acestuia, Jean-Claude Juncker, cred că apărarea acestor valori este "o datorie comună a tuturor statelor membre, fără nicio excepţie".

Orban este un critic dur al Comisiei Europene - brațul executiv al Uniunii Europene - și a acuzat în repetate rânduri că politica CE nu mai este compatibilă cu Ungaria, în special în încercarea de a impune un sistem de cote care ar fi obligat Ungaria să primească un anumit număr de refugiați.

Drept replică la politicile CE, Guvernul ungar a creat panouri cu mesaje anti-imigrație în toată țara, Orban încercând să se prezinte ca apărător al Europei creștine împotriva imigrației islamice.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult