Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ungaria a ajuns la maximul inflației din ultimii 21 de ani. Dobânda cheie, majorată după prăbușirea forintului

Banca Centrală a Ungariei a luat prin surprindere analiștii și a majorat în mod neașteptat dobânda cheie. Forintul a scăzut la un nivel minim record în această săptămână.  

Dobânda cheie a fost majorată cu 50 de puncte de bază până la 7,25%. Aceasta este a doua majorare în trei săptămâni.

Potrivit unui sondaj Bloomberg la care au participat economiști, majorarea dobânzii cheie a luat prin surprindere toți analiștii având în vedere că Banca Centrală a Ungariei a transmis mesaje repetate prin care a dat asigurări că va încerca să mențină creșterile de dobândă la 30 de puncte de bază pe lună, scrie Profit.ro.

Maximul inflației din ultimii 21 de ani

Inflația a ajuns la maximul ultimilor 21 de ani în Ungaria. Luni, forintul a scăzut la un nivel record față de euro, ajungând la 399,83 pentru un euro.

Moneda a pierdut mai mult de 9% faţă de euro de când Rusia a invadat Ucraina, iar previziunile nu sunt deloc bune. Este cea mai mare prăbuşire a unei monede de pe pieţele emergente, după lira turcească. Scăderea forintului vine ca urmare a faptului că sentimentul global de reducere a riscurilor a exacerbat îngrijorările legate de abordarea blândă a băncii centrale ungare față de inflația în spirală și de conflictele guvernului cu Uniunea Europeană.

Citește și
Viktor Orban
Reacția Ungariei după ce un oficial austriac a spus că-și dorește moartea lui Viktor Orban: ”O manifestare groaznică”

În ianuarie 2022, Banca centrală de la Budapesta atinsese un alt record. Rata dobânzii a fost majorată de la 2,4% la 2,9%, cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani. De asemenea, Banca Centrală a Ungariei a ridicat plafonul pentru coridorul ratelor de dobândă de la 4,4% la 4,9%. De menționat faptul că NBH este prima bancă centrală din Uniunea Europeană care a început să majoreze costul creditului de la debutul pandemiei de coronavirus.

Prin comparație, în luna mai, Banca Națională a României a majorat dobânda cheie cu 0,75 puncte procentuale la 3,75%, aceasta fiind cea mai rapidă creștere într-o singură ședință de după februarie 2008.

 

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult