Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un satelit spion al Coreei de Nord agită Japonia. Armata este în alertă și se fac pregătiri pentru intervenție

Japonia a ordonat, sâmbătă, Forțelor de Apărare să se pregătească să intercepteze și să doboare o rachetă nord-coreeană sau un satelit spion în cazul în care ar putea cădea pe teritoriul japonez. Situația este delicată, relatează Japan Times.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat săptămâna trecută lansarea primului satelit militar spion al țării, fără a oferi un interval de timp, a informat presa de stat, dar Kim ar fi ordonat oficialilor să accelereze pregătirile.

Ministrul Apărării japonez, Yasukazu Hamada a ordonat Forțelor de Apărare (SDF) să facă pregătirile necesare înaintea oricărui posibil „ordin de distrugere a rachetelor balistice” sau a altor obiecte, se arată într-un comunicat al ministerului japonez. Ordinul poate fi executat numai cu aprobarea primului ministru.

Pentru a „limita daunele, în cazul în care o rachetă balistică sau un alt obiect” pare să cadă pe teritoriul japonez, pregătirile includ trimiterea un or sisteme antirachetă Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) în anumite părți ale Prefecturii Okinawa, precum și desfășurarea distrugătoarelor Aegis ale Forței de autoapărare maritimă, care sunt echipate cu interceptoare SM-3, în apele din jurul Japoniei.

Nicio țară nu a încercat vreodată să doboare o rachetă nord-coreeană sau o rachetă balistică, în ciuda istoriei de lansări provocatoare a Phenianului.

Citește și
xi jinping, vladimir putin
Xi Jinping, schimbare de poziție în timpul întâlnirii cu Vladimir Putin. A făcut un pas în favoarea Rusiei

Japonia are o gamă largă de radare spațiale, maritime și terestre și alți senzori capabili să detecteze și să determine rapid traiectoria generală a majorității lansărilor de rachete nord-coreene.

Distrugătoarele sale Aegis echipate cu SM-3 sunt proiectate pentru a doborî rachete balistice în primele etape ale zborului, în timp ce sistemele PAC-3 - care au o rază de acțiune de 30 de kilometri sunt văzute ca ultima linie de apărare.

Observatorii spun că încercarea de a doborî o rachetă nord-coreeană sau o rachetă care transportă un satelit ar putea deschide posibilitatea escaladării spre un conflict. O astfel de încercare ar putea, de asemenea, să dezvăluie capacitățile Japoniei de detectare și interceptare în fața observatorilor dornici de la Phenian.

Coreea de Nord a lansat o serie de rachete în acest an, o combinație diversă care include rachete balistice intercontinentale puternice și arme cu rază mai scurtă de apărare.

Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean, a avertizat în martie că orice mișcare a SUA sau a altor state de a doborî una dintre „armele sale strategice” peste apele internaționale ar fi considerată „o declarație clară de război”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult