Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un profesor universitar a angajat mercenari ca să-şi salveze studentul de ISIS

Un respectat profesor universitar de la universitatea suedeză Lund a dezvăluit după ani buni cum şi-a salvat un doctorand care risca să fie ucis de ISIS

Charlotta Turner, profesor universitar de chimie analitică şi coordonator de doctorat la Universitatea Lund din Suedia, a relatat pentru revista universităţii cum în 2014 a primit un mesaj de la unul dintre studenţii săi, Firas Jumaah, care i-a transmis că nu-şi va mai termina teza de doctorat dacă nu se întoarce într-o săptămână. Studentul, care făcea parte din comunitatea Yazidi, i-a povestit că este în Irak şi că se ascunde cu familia într-o fabrică dezafectată, înconjurată de jihadiiştii ISIS, scrie The Local.

Jumaah se întorsese în Irak după un apel primit de la soţia, care i-a spus că islamiştii au cucerit satul vecin, au ucis bărbaţii şi au luat femeile sclave. Studentul a încercat, fără succes, să o salveze, dar când a văzut că este înconjurat de jihadişti a apelat la profesoara sa.

„M-am înfuriat când am văzut că ISIS se infiltrează chiar şi în lumea academică”, a relatat Turner. Ea a vorbit cu şeful pazei de la Universitate şi cu ajutorul acestuia a angajat o echipă de mercenari. Câteva zile mai târziu, aceştia l-au salvat pe Jumaah, pe soţia acestuia şi pe cei doi copii ai lor de jihadişti şi i-au dus pe Aeroportul Erbil.

„Niciodată nu m-am simţit atât de privilegiat”, a declarat Jumaah, care acum şi-a terminat teza de doctorat şi lucrează la o companie farmaceutică din Suedia. „Dar în acelaşi timp m-am simţit ca un laş fiindcă mi-am lăsat mama şi surorile în urmă.”.

Citește și
groapa comuna gasita in Sinjar, Irak
Gropi comune cu victimele ISIS, găsite în Irak. Copii ucişi pentru că "adorau diavolul"

Restul familiei a reuşit totuşi să supravieţuirască ocupaţiei ISIS. Jumaah plăteşte acum rate pentru a rambursa costul operaţiunii de salvare. Potrivit Universităţii Lund, cazul este unic în lume.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult