Un pescar norvegian a prins în plase un submarin nuclear american și l-a târât câțiva kilometri. Ce a urmat

submarin nuclear
Elicele unui submarin nuclear american, USS Virginia - de 7.800 de tone, cu o lungime de 115 metri - s-au prins în plasa unui tânăr pescar norvegian, în vârstă de 22 de ani, luni, în largul fiordului Malangen, în Norvegia, fără să se soldeze cu victime.  

”Tocmai golism plasele şi ne duceam la ferma piscicolă Sommarøya, când am fost contactaţi de Paza de Coastă”, a declarat pescarul, potrivit NRK şi Business Insider.

Tânărul era pe cale să livreze o captură de halibut negru, cu vaporul său, Øygutt, atunci când a primit un mesaj potrivit căruia elicele submarinului american s-au prins în plasa sa. Incidentul nu s-a soldat cu răniţi.

Evenimentul a avut loc între insulele Senja şi Kvaløya, într-o zonă în care submarinele americane sunt reaprovizionate cu regularitate. USS Virginia plecase mai devreme din portul Tromsø.

Niciun alt detaliu despre prezenţa submarinului nuclear american nu a fost comunicat de către autorităţi.

Citește și
Kim Yo Jong
Sora lui Kim Jong Un critică prezenţa unui submarin nuclear american în portul sud-coreean Busan

Numeroase desfăşurări navale americane au loc în ultimele luni în apele norvegiene, în contextul unei cooperări sporite între cele două ţări.

Portul Tromsø se află în apropierea Mării Barents, împărţită între Norvegia şi Rusia, o zonă extrem de sensibilă.

”Nu există niciun motiv să ne inflamăm”

În afară de mizele geopolitice, acest incident a avut consecinţe concrete asupra tânărului pescar. Plasa a fost târâtă pe o distanţă de aproape kilometri.

În vederea eliberării submarinului USS Virginia, Paza de Coastă norvegiană a intervennit cu nava de patrulare KV Heimdal şi a tăiat plasa, care valorează 40.000-50.000 de coroane norvegiene (3.400-4.200 de euro).

”Nu există niciun motiv să ne inflamăm”, a dat asigurări pescarul, care nu s-a înfuriat din cauza pierderii.

O anchetă a fost deschisă pentru a stabili circumstanţele incidentului.

Paza de Coastă a anunţat că urmează să revină la proprietarul navei, în vederea unei indemnizaţii.

Un purtător de cuvânt al Flotei americane, locotenentul Pierson Hawkins, a confirmat aceste proceduri în vederea unei indemnizări, în cazul în care Statele Unite sunt responsabile de pagube cauzate unor echipamente civile.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult