Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un nou război devastator, cu zeci de morți într-o singură zi. Secretarul general ONU se arată ”grav îngrijorat”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, este „grav îngrijorat” de luptele din ultimele zile între armata sudaneză şi paramilitarii rivali în oraşul cheie din Darfur, El-Fasher, a declarat luni un purtător de cuvânt, potrivit France24.  

Comunitatea internaţională a avertizat recent cu privire la o ofensivă iminentă asupra El-Fasher, ultimul oraş important din Darfur care nu se află sub controlul forţelor paramilitare Rapid Support Forces (RSF).

Guterres este „alarmat de rapoartele privind utilizarea armamentului greu în zone dens populate, care au dus la zeci de victime civile, la deplasări semnificative şi la distrugerea infrastructurii civile”, a declarat Farhan Haq, un purtător de cuvânt al secretarului general, într-un comunicat.

Şeful ONU este îngrijorat în special pentru civilii din zonă, care „se confruntă deja cu o foamete iminentă şi cu consecinţele a peste un an de război”, a adăugat Haq.

Război devastator între armata din Sudan și forțele paramilitare  

El a repetat apelul lui Guterres pentru o încetare imediată a focului şi pentru ca toate părţile să permită civililor să se deplaseze în zone mai sigure şi să faciliteze accesul umanitar neîngrădit.

Citește și
MAE
MAE, alertă de călătorie pentru Egipt: Nu intrați în tuneluri, mergeți în grupuri. Sfaturi pentru românii din zonă

Din aprilie 2023, Sudanul este cuprins de un război devastator între armată, condusă de liderul de facto al ţării, Abdel Fattah al-Burhan, şi forţele paramilitare RSF, comandate de fostul său adjunct, Mohamed Hamdan Daglo.

Luptele au izbucnit vineri şi s-au prelungit până la sfârşitul săptămânii cu lovituri aeriene în nordul şi estul oraşului El-Fasher, precum şi cu focuri de artilerie, potrivit locuitorilor intervievaţi de AFP. Numai vineri, confruntările dintre armată şi RSF s-au soldat cu cel puţin 27 de morţi şi 130 de răniţi, potrivit ONU.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult