Un nou acord de încetare a focului în estul Ucrainei. Când va fi implementat
Acordul a fost anunţat mai devreme şi de reprezentanţi ai separatiştilor pro-ruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk, acesta venind după ce peste 20 de încercări anterioare de a aplica o încetare a focului "completă" s-au soldat cu un eşec.
Totuşi, un astfel de acord este considerat a fi o precondiţie importantă pentru organizarea unui nou summit consacrat crizei ucrainene.
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au afirmat că vor să-i readucă la masa discuţiilor pe preşedintele rus Vladimir Putin şi cel ucrainean Volodimir Zelenski.
Potrivit rebelilor separatişti, acordul de încetare a focului este însoţit de o serie de acorduri suplimentare, între care unul privind interzicerea folosirii dronelor şi un altul referitor la folosirea armamentului greu.
Aceste clauze ar fi menite să asigure protejarea în mai mare măsură a civililor care trăiesc în preajma liniei frontului, ce se întinde pe circa 450 km. De asemenea, tirurile de ripostă ar urma să fie permise doar la comandă de la cel mai înalt nivel.
Kievul nu a confirmat aceste acorduri suplimentare.
Rebelii pro-ruşi luptă deja de peste şase ani împotriva armatei ucrainene în regiunile Doneţk şi Lugansk, lângă graniţa cu Rusia. Circa 13.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict, potrivit estimărilor ONU. Rusia a respins în mod repetat că ar avea vreo implicare directă.