Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un fost diplomat rus spune că tentativa de revoltă a Wagner este „doar un alt pas” spre o eventuală înlăturare a lui Putin

Un fost diplomat rus a declarat că tentativa de răzvrătire a Grupului Wagner, care a avut loc weekend-ul trecut, ar putea accelera o eventuală înlăturare a lui Putin.  

„Începutul sfârșitului lui Putin a început când a invadat Ucraina. Războiul său a fost de la bun început condamnat”, a declarat, marți, Boris Bondarev pentru Newsweek. „Această revoltă este doar un alt pas”, scrie Business Insider.

Bondarev a fost anterior reprezentant al Rusiei la misiunea ONU de la Geneva. El a demisionat din funcție în mai 2022, după ce a criticat războiul Rusiei din Ucraina.

Bondarev locuiește în prezent în Elveția cu familia sa, unde a primit azil politic, potrivit The Moscow Times. Fostul diplomat a devenit de atunci un critic vocal al guvernului Putin și acum scrie despre experiența sa pentru publicații precum The Economist și Foreign Affairs.

Bondarev a declarat că războiul a fost o sursă de frustrare în rândul elitei rusești și că răzvrătirea Wagner întărește dezamăgirea acestora față de conducerea lui Putin.

Citește și
serghei surovikin
NYT: Prigojin ar fi fost ajutat de mai mulți generali ruși. Un lider de top al armatei știa de planul său

„Încet-încet, dezamăgirea, furia și iritarea în rândul elitei a crescut, dar cred că acest lucru cu Prigojin a dat un mare imbold, iar oamenii încep să înțeleagă și să realizeze într-un mod mai clar că situația este foarte greșită, este foarte nesănătoasă”, a declarat Bondarev pentru Newsweek.

„Așa că, situația va duce în cele din urmă la marea înțelegere că Putin trebuie să plece”, a continuat el.

Revolta Grupului Wagner a izbucnit după o dispută de lungă durată între șeful său, Evgheni Prigojin, și conducerea militară rusă. În perioada premergătoare tentativei de revoltă, liderul grupului de mercenari a devenit din ce în ce mai critic față de războiul Rusiei din Ucraina.

Prigojin a anulat rebeliunea în aceeași zi, după ce a ajuns la un acord cu Kremlinul. Ca parte a acordului, Prigojin a fost exilat în Belarus în schimbul faptului că nu va fi urmărit penal pentru rebeliune.

Comentariile lui Bondarev vin în contextul în care se raportează lupte interne în cadrul conducerii militare ruse.

New York Times a relatat, marți, că un general rus de rang înalt era la curent cu planurile de răzvrătire ale lui Prigojin, citând oficiali americani anonimi, care au fost informați despre acest subiect. Ambasada Rusiei nu a răspuns la solicitarea de comentarii a The Times.

Oficialii au declarat pentru The Times că „este posibil ca și alți generali ruși să fi sprijinit încercarea domnului Prigojin de a schimba conducerea Ministerului Apărării prin forță”.

Un reprezentant al Ministerului rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Insider.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult