Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un festival techno din Spania introduce teste pentru detectarea băuturilor în care se introduc substanţe psihoactive

Un festival de muzică electronică ce se desfăşoară pe o plajă din estul Spaniei a instalat corturi în care persoanele din public îşi pot testa băuturile.

Decizia a fost luată pentru a se asigura că acestea nu conţin substanţe psihoactive care ar putea să fie introduse fără ştirea şi consimţământul lor, transmite luni Reuters.

La aşa-numitul "Punct violet" de la Medusa Sunbeach Festival, asistenţi sociali pot răspunde, de asemenea, semnalărilor legate de posibile cazuri de violenţe de gen şi abuz sexual.

Kiturile de testare, o premieră pentru Spania, detectează GHB, cunoscut şi drept ecstasy lichid, un drog incolor şi inodor care acţionează ca un depresor al sistemului nervos central. În ultimii ani acest drog a câştigat notorietate ca drog "pentru viol la întâlnire".

Astfel de "Puncte violet" vor fi amenajate la adunări publice aşa cum sunt târgurile sau concertele în urma unei iniţiative a Ministerului spaniol al Egalităţii, în colaborare cu autorităţile locale, pentru a veni în ajutorul victimelor şi martorilor agresiunilor sexuale şi violenţei de gen. Numele acestor puncte derivă de la culoarea asociată mişcării feministe.

Citește și
Magazin
Un bărbat a fost prins de polițiștii din Timișoara, după ce a furat dintr-un magazin mai multe sticle cu băuturi alcoolice

Rosana Galvez, un asistent social din regiunea Valencia, a declarat că aceste teste sunt o modalitate de a preveni agresiuni sexuale.

Asistenţii sociali recoltează mostre cu ajutorul unor pipete din paharele de băutură şi la introduc în eprubete alături de un reactiv chimic. Dacă lichidul conţine GHB, capătă o culoare roşu aprins. Conform protocolului, după ce asistentul social identifică o astfel de băutură în care au fost introduse substanţe psihoactive, el va alerta serviciile de urgenţă şi poliţia.

"Cred că Punctul violet este foarte important. La un festival, eşti înconjurat de foarte multă lume şi este foarte normal ca cineva să-ţi pună ceva în pahar fără să vezi", a declarat Adriana Barros, 18 ani, pentru Reuters.

Raquel, 23 de ani, care a refuzat să-şi prezinte numele de familie, a declarat că este liniştitor "să ai un loc unde, dacă ţi se întâmplă ceva, să ştii că poţi apela la ajutor sau să primeşti un sfat".

Medusa, cel mai mare festival de muzică electronică din Spania, şi-a sărbătorit cea de-a 10-a aniversare cu peste 56.000 de tineri care au asistat la concertele organizate sâmbătă, conform organizatorilor.

La ediţia din 2022, vântul puternic a dărâmat o structură din metal, ucigând un bărbat de 22 de ani şi rănind alte 40 de persoane din public.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult