VIDEO. Un dezastru de mediu la o mină de diamante din Africa de Sud este atât de mare încât se vede ca un râu ”de aur”
Este vorba despre un baraj care s-a prăbușit la o mină de diamante din Africa de Sud, incident care a eliberat un torent de deșeuri miniere în acea zonă.
Fotografiile realizate prin satelit au scos la iveală un râu auriu de noroi uscat, care efectiv sclipește, deși strălucirea a fost cauzată de rămășițe toxice, potrivit Live Science.
În 11 septembrie, un baraj de la o mină de diamante din Jagersfontein, Africa de Sud, s-a prăbușit, eliberând un potop de deșeuri miniere, cunoscute sub numele de steril, care a trecut prin periferia orașului și în mediul rural din jur. În acest dezastru au murit trei persoane și au fost rănite în jur de 40 de alte persoane, potrivit Bloomberg.
Inundațiile au distrus și zeci de case, au distrus turnuri de telefonie mobilă, au închis drumuri, au poluat temporar apa potabilă și au ucis sute de oi, potrivit Reuters.
Aceste scurgeri sunt un amestec noroios de praf, rocă zdrobită, apă și alte produse secundare rămase din minerit. Surplusul de mâl conține adesea urme de metale, cum ar fi cupru, mercur, cadmiu și zinc, precum și alți compuși, inclusiv petrol, acid sulfuric și chiar cianură, conform Earthworks, o organizație din SUA care sprijină comunitățile afectate de minerit și extracția de combustibili fosili.
O imagine din satelit realizată în 4 octombrie de satelitul Landsat 9, care este co-deținut de NASA și US Geological Survey, arată un râu auriu de noroi care s-a format când sterilul vărsat s-a scurs din orașul minier și în cele din urmă s-a uscat.
Imaginea uimitoare a fost lansată online pe 20 octombrie de Observatorul Pământului al NASA. O altă fotografie a zonei, făcută de satelitul Landsat 8 cu o zi înainte de prăbușirea barajului, arată clar ruptura din peretele sudic al barajului. De acolo, sterilul s-a scurs pe versantul dealului într-un val masiv, de 1,6 kilometri, care în cele din urmă s-a canalizat în barajul Walwas din apropiere, înainte de a se revărsa în râul învecinat Prosesspruit, potrivit Observatorului Pământului.
În total, sterilul uscat acoperă aproximativ 10 mile pătrate (26 km pătrați) de teren agricol, conform Observatorului Pământului. De asemenea, părți din Prosesspruit par să se fi lărgit, sugerând că torentul de deșeuri miniere ar fi erodat malurile râului.
Sursa: Live Science
Etichete: africa de sud , mediu , poluare , sateliti
Dată publicare: 04-11-2022 11:01