Un băiețel era atât de palid încât medicii au crezut că are leucemie, dar analizele au scos la iveală un obicei dăunător
După mai multe investigații s-a dovedit că băiatul a făcut „supradoză” de lapte de vacă, după ce a băut un litru în fiecare zi, potrivit Daily Mail.
Fiul Laurei Donovan, Johnny, din Oregon, s-a născut în plină pandemie, în 2020. Băiatului i-a plăcut la laptele de vacă încă de la vârsta de un an.
Mama lui, neștiind care sunt pericolele unui consum excesiv, i-a permis să bea în continuare, iar copilul a consumat un litru de lapte în fiecare zi.
Doza recomandată este de 500 - 700 de mililitri pe zi.
Până la vârsta de doi ani, băiatul a devenit tot mai obosit, mai agitat și mai predispus la crize de furie. Mai mult de atât, el era foarte palit, lucru pe care mama l-a atribuit vremii înnorate din zona în care locuiau, dar și moștenirii genetice irlandeze.
În urma unei vizite la spital, medicul pediatru al copilului și-a exprimat îngrijorarea față de simptomele pe care le prezenta și i-a sugerat mamei să îi facă un set de analize de sânge pentru a afla cauza.
Analizele au arătat că nivelul de hemoglobină al băiatului era foarte scăzut, mult sub pragul normal pentru un copil de doi ani, iar acest lucru ar fi indicat că ar suferi de leucemie. De fapt, Johnny avea un deficit sever de fier.
Laptele de vacă împiedică capacitatea organismului de a absorbi fierul, ceea ce duce la epuizare, piele palidă, iritabilitate și agitație, bătăi rapide ale inimii, apetit scăzut, dificultăți de respirație și amețeli.
„Nu părea niciodată bine odihnit și a avut crize aproape constante”, a declarat mama copilului.
„Bănuiam că bea prea mult lapte, dar nu mi-am dat seama că acest consum excesiv ar putea produce atât de multe daune”, a adăugat ea.
Anemia provocată de deficitul de fier era atât de gravă încât băiatul a dezvoltat un suflu cardiac.
Consumul excesiv de lapte de vacă este un precursor al anemiei cu deficit de fier.
Când organismul nu primește suficient fier, nu poate produce hemoglobină, o proteină din celulele roșii din sânge. Fără hemoglobină, globulele roșii nu pot transporta oxigen către alte celule din organism.