Un atac aerian israelian a ucis duminică şapte persoane într-o şcoală care adăposteşte familii strămutate în oraşul Gaza
Atacul a lovit şcoala Kafr Qasem din tabăra Beach, în jurul orei 11 a.m. (0800 GMT), au spus oficialii.
Printre cei ucişi s-a numărat şi Majed Saleh, directorul Ministerului Lucrărilor Publice şi Locuinţelor condus de Hamas, au adăugat ei.
Armata israeliană a declarat că atacul a vizat luptătorii Hamas de acolo şi că a folosit supravegherea aeriană şi a luat alte măsuri pentru a limita riscul pentru civili.
Hamas, gruparea militantă islamistă care conduce Gaza, a negat în mod regulat acuzaţiile israeliene că ar folosi spitale şi alte clădiri pentru civili în scopuri militare, în războiul de aproape un an.
Atacul şi alte violenţe raportate în Gaza au avut loc pe fondul unui val de lovituri mai la nord între Israel şi forţele Hezbollah susţinute de Iran peste graniţa cu Libanul - un conflict paralel care a stârnit temeri de tulburări regionale mai ample.
Alţi şase palestinieni au fost ucişi în atacuri aeriene separate în părţile centrale şi de sud ale Gazei, au spus medicii.
Ei au calculat numărul palestinienilor ucişi în atacurile israeliene de duminică la 16.
În Rafah, lângă graniţa Gaza cu Egiptul, locuitorii au spus că tancurile israeliene au înaintat spre părţile de vest ale oraşului, unde armata a operat din mai, şi au luat poziţii deasupra unor vârfuri de dealuri care supraveghează drumul de coastă.
Cererile Israelului de a menţine controlul asupra graniţei de sud dintre Rafah şi Egipt au fost un punct major de blocare în efortul internaţional de a încheia un acord de încetare a focului între Israel şi Hamas.
Aripa armată a Hamas a declarat că luptătorii au lansat mai multe atacuri împotriva forţelor israeliene în Rafah, trăgând cu rachete antitanc şi detonând bombe în casele în care trupele israeliene au luat poziţii.
Într-o declaraţie de sâmbătă, armata israeliană a declarat că forţele, care operează în Rafah din mai, au ucis zeci de militanţi în ultimele săptămâni şi au demontat infrastructura militară şi puţuri de tunel.
Duminică, Ministerul Sănătăţii din Gaza a avertizat că toate serviciile din toate spitalele s-ar putea opri în 10 zile din cauza penuriei de piese de schimb esenţiale şi a uleiului necesar pentru funcţionarea generatoarelor alimentate cu combustibil.
Pe lângă tulburări şi mizerie, ploile abundente au inundat taberele de corturi peste noapte.
"Zece minute de ploaie au fost suficiente pentru a scufunda corturile. Dacă ar fi plouat toată ziua? Corturile sunt deja uzate şi nu suportă iarna", a spus Aya, strămutată împreună cu familia în oraşul central Deir Al-Balah, unde se adăpostesc aproximativ un milion de oameni.
"Nu vrem corturi noi. Vrem să se încheie războiul. Nu vrem soluţii temporare în iad", a declarat tânărul de 30 de ani pentru Reuters, printr-o aplicaţie de chat.
Era nevoie de mai multe adăposturi şi provizii pentru a ajuta oamenii să facă faţă iernii care vine, a declarat Juliette Touma, directorul de comunicaţii al agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinieni UNRWA.
”Odată cu ploaia şi scăderea temperaturilor, oamenii se pot îmbolnăvi, în special copiii care sunt cei mai vulnerabili la răceli şi gripă”, a declarat Touma pentru Reuters.
Acest război din conflictul israeliano-palestinian vechi de zeci de ani a fost declanşat pe 7 octombrie, când Hamas a atacat Israelul, ucigând 1.200 de oameni şi luând aproximativ 250 de ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene.
Atacul ulterior al Israelului asupra enclavei a ucis peste 41.300 de palestinieni, potrivit ministerului local al Sănătăţii, şi a strămutat aproape întreaga populaţie de 2,3 milioane de oameni.
Sursa: News.ro
Etichete: atac , persoane decedate , hamas , Fâșia Gaza
Dată publicare: 22-09-2024 15:03