Un aliat al lui Putin prezice că trei state NATO vor cădea în mâinile Rusiei în doar 15 minute de război: „Ele urmează”
Julia Davis, fondatoarea grupului de supraveghere Russian Media Monitor, a distribuit pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter, un clip de la o emisiune prezentată de proeminentul propagandist rus Vladimir Solovyov, în care acesta și un grup de invitați au sărbătorit presupusa extindere a "imperiului" țării.
"Experții de la televiziunea de stat din emisiunea lui Vladimir Solovyov s-au bucurat că imperiul rusesc se extinde și și-au exprimat uimirea față de occidentalii "proști" care încă nu pot înțelege Rusia modernă, care "îi bate de secole"", a scris Davis într-o postare în care descrie clipul, potrivit Newsweek.
În emisiunea pro-Kremlin s-a aflat și Stanislav Krapivnik, un analist ruso-american de afaceri militare care a servit anterior în armata americană înainte de a dezerta în Rusia în anii '90. La un moment dat, Krapivnik a sugerat că statele baltice - fostele teritorii ale Uniunii Sovietice, Estonia, Letonia și Lituania - vor fi următoarea țintă a Rusiei și că acestea vor cădea în scurt timp.
„Vrem toată lumea. Imperiul rusesc crește din nou”"Vrem lumea. De preferință, pe toată. Și acolo ne îndreptăm. În acest moment, imperiul rusesc crește din nou. Noi ne întoarcem. Țările baltice vor fi următoarele. Ei spun că sunt pregătiți pentru un război cu Rusia. Cât timp va dura asta? Cam 15 minute", a declarat Krapivnik în timpul emisiunii.
Estonia, Letonia și Lituania au aderat la NATO în martie 2004 și de atunci au devenit puncte de atracție majore pentru încercările alianței de a-și menține puterea împotriva unei potențiale agresiuni din partea Rusiei. De când Rusia a lansat invazia pe scară largă în Ucraina, în februarie 2022, cele trei stat baltice au cooperat pentru a-și întări apărarea, în vreme ce liderii de la Kremlin au dat de înțeles că intenționează să recucerească mai multe teritorii ex-sovietice.
În ciuda scenariului lansat de Krapivnik, Articolul 5 din tratatul NATO prevede că un atac asupra unei națiuni membre este considerat un atac împotriva tuturor țărilor membre și că ceilalți membri vor oferi asistență militară în conflictul care va urma.
Prin urmare, un război cu țările baltice ar avea ca rezultat un conflict mult mai amplu.
Sursa: newsweek.com
Dată publicare: 04-12-2023 11:57