Ultimul mesaj al senatorului John McCain pentru Donald Trump
Preşedintele Donald Trump, în conflict cu senatorul republican, a scris pe Twitter un scurt mesaj de condoleanţe, fără niciun cuvânt despre cariera şi viaţa acestuia. Motivul ar putea fi legat de un conflict mai vechi.
Disputa dintre cei doi a început în 2015, când Donald Trump a candidat pentru alegerile prezidențiale americane. La acel moment, el a afirmat că nu îl consideră pe John McCain erou de război, doar pentru că a fost capturat în războiul din Vietnam. Astfel, miliardarul a stârnit controverse insultând un om care a fost torturat într-o închisoare din Hanoi, se precizează într-o analiză CNN. Mai mult de atât, Donald Trump a refuzat să își ceară scuze pentru afirmațiile sale.
La rândul său, John McCain a simțit până la finalul vieții că Donald Trump reprezintă „o anomalie istorică” și că alegerea sa ca președinte al Statelor Unite reprezintă „o deviere de la leadershipul trauțional”.
„Avem propriile noastre fapte care ne confirmă convingerile, iar orice dovadă empirică ce le pune sub semnul întrebării este calificată drept falsă”, afirma senatorul McCain în „The Restless Wave”, cartea publicată recent.
Afirmația sa a fost o aluzie directă la modul în care Trump ia decizii la Casa Albă, cât și la factorii politici care au făcut Washingtonul să fie „disfuncțional”, mai precizează sursa citată.
Mai mult de atât, McCain a ales ca Barack Obama și George W.Bush – doi bărbați care l-au ținut departe de Casa Albă – să țină discursuri la funeraliile sale, dar nu și-a dorit ca Donald Trump să fie prezent.
„Dacă planurile vor fi respectate, McCain îi va transmite un ultim mesaj clar lui Trump, după ce în timpul vieții a exprimat în mod repetat că stilul populist al președintelui american vine în antiteză cu valorile pe care a fost fondată America”, scrie CNN.
O săptămână de omagii
După moartea sa, personalități de pretutindeni au lăudat curajul, onoarea, decența, personalitatea și disponibilitatea lui McCain de a-și evalua greșelile, ceea ce vine în contrast cu modul în care opinia publică tratează personalitatea și comportamentul președintelui american.
În contextul scandalului în care sunt implicați doi apropiați de-ai lui Trump – fostul avocat Michael Cohen și fostul șef de campanie Paul Manafort -, funeraliile senatorului american sunt pe cale să se transforme „într-o dezbatere politică despre moralitate, cât și despre comportamentele și principiile pe care figurile politice ar trebui să le adopte”.
Programul ceremoniilor în lui John McCain a fost anunţat duminică. Astfel, sicriul cu trupul neînsufleţit al senatorului va fi depus miercuri la capitoliul din Arizona, stat pe care l-a reprezentat timp de peste 35 de ani în Congresul SUA.
Locuitorii îi vor putea aduce un ultim omagiu, după care, după oficierea joi a unei slujbe la o biserică baptistă locală, sicriul va fi transportat la Washington pentru a fi depus vineri în rotonda Capitoliului, o onoare rezervată marilor personalităţi din istoria Statelor Unite, precum John F. Kennedy, Ronald Reagan, Rosa Parks şi alţi câţiva iluştri senatori.
Sâmbătă, 1 septembrie, la Catedrala Naţională din Washington se va desfăşura o ceremonie la care sunt aşteptaţi să participe numeroşi parlamentari şi demnitari americani şi străini.
Înmormântarea va avea loc duminică, într-o ceremonie privată, la cimitirul Academiei Navale din Annapolis, la o oră de Washington, acolo unde John McCain s-a format ca pilot de marină şi unde va fi îngropat alături de vechiul prieten şi coleg de academie Chuck Larson, decedat în 2014.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!