UE va achiziţiona 80 de milioane de doze suplimentare din vaccinul Moderna
Your browser doesn't support HTML5 video.
În Statele Unite, vaccinul anti-COVID dezvoltat de compania americană Moderna a fost aprobat în regim de urgență și va fi livrat fără întârziere.
Președintele Donald Trump a dat vestea pe Twitter în această după-amiază, înainte ca Autoritatea Federală pentru Medicamente să facă anunțul oficial.
În prealabil, un comitet independent de experți a recomandat joi seară aprobarea vaccinului, cu 20 de voturi pentru și o abținere.
Principala diferenţă față de serul Pfizer ține de conservarea la rece. Vaccinul Pfizer are nevoie de minus 70 de grade Celsius, fapt ce obligă la organizarea unui costisitor şi complex sistem de distribuire şi depozitare.
În schimb, vaccinul Moderna poate fi ținut într-un frigider obișnuit. Ambele se administrează în două doze, Moderna - la interval de 28 de zile, iar Pfizer la 21 de zile. În studiile clinice, atât serul Pfizer cât și Moderna au prezentat o eficacitate de aproape 95 %.
Moderna va livra 160 de milioane de doze de vaccin în UEÎn urma exercitării acestei opţiuni, Moderna va livra statelor UE în total 160 de milioane de doze de vaccin, primele livrări fiind prevăzute pentru începutul anului viitor, după aprobarea vaccinului de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), aşteptată pentru data de 6 ianuarie.
În SUA, vaccinul Moderna pare să fi primit deja vineri aprobarea din partea Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (FDA), potrivit unei declaraţii a preşedintelui Donald Trump, încă neconfirmată de FDA.
Primul vaccin împotriva COVID-19 care va fi livrat statelor UE este cel produs de compania americană Pfizer în colaborare cu cea germană BioNTech, EMA urmând să se pronunţe pe 21 decembrie asupra autorizării acestuia. Comisia Europeană a contractat în numele statelor membre 300 de milioane de doze din vaccinul Pfizer-BioNTech.
Acesta din urmă, la fel ca vaccinul Moderna, va fi administrat în două doze de persoană. A doua doză va fi administrată la 21 de zile după prima în cazul vaccinului Pfizer-BioNTech şi la 28 de zile în cazul vaccinului Moderna.
O altă diferenţă între cele două vaccinuri priveşte conservarea la rece. Vaccinul Pfizer-BioNTech are nevoie de temperaturi cuprinse între -60 şi -80 de grade Celsius, fapt ce obligă la organizarea unui costisitor şi complex sistem de distribuire şi depozitare, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna necesită o temperatură de -20 de grade C şi depozitarea într-un congelator obişnuit. În afara super-congelatoarelor, vaccinul Pfizer poate rezista 5 zile într-un frigider obişnuit, în timp ce vaccinul Moderna rezistă până la 30 de zile.
Sursa: Pro TV, Agerpres
Etichete: vaccin , coronavirus , ue , moderna
Dată publicare: 18-12-2020 20:29