UE somează AstraZeneca să livreze vaccinurile produse în două fabrici din Marea Britanie
Your browser doesn't support HTML5 video.
Se întâmplă asta într-un moment în care statele lumii se tem că nu vor primi toate dozele anti-Covid așteptate. În același timp, un contract de livrare a 600 de milioane de doze de la AstraZeneca pentru Uniunea Europeană se află sub semnul îndoielii.
Nemulțumit de explicațiile oferite pentru întârzierea producției, Bruxelles-ul somează compania britanică să suplimenteze livrările de la fabricile din Marea Britanie.
Cu aproape 48 de doze de ser administrate la suta de locuitori, Israelul rămâne campionul absolut al campaniei de vaccinare anti-Covid. În Europa, Marea Britanie se apropie de 7 milioane de doze injectate, adică o medie de 10,8 persoane la suta de locuitori. România a menținut, până acum, un ritm destul de bun. În medie, aproape 3 adulți dintr-o sută au primit deja prima doză.
Seth F. Berkley, CEO Alianța Vaccinurilor: „În mod evident asistăm la un început de panică globală pentru obținerea vaccinurilor, țările vor doze...”
„Cu siguranță Astra Zeneca nu ia vaccinuri de la europeni pentru a le vinde în altă parte pentru profit, dar ne-am confruntat cu probleme de producție. Suntem practic cu două luni întârziere față de ce ne-am propus" - a declarat directorul general, Pascal Soriot, într-un interviu pentru presa europeană.
Compania farmaceutică britanică a iscat un scandal uriaș după ce a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că va reduce cu 60% livrările din primul trimestru.
Imediat după, Bruxelles-ul a ridicat tonul considerând că întârzierile sunt "inacceptabile". Acum solicită "transparență" la exportul în afara Uniunii Europena a dozelor produse aici.
Stella Kyriakides, comisar european pentru Sănătate: „Uniunea Europeană va recurge la orice acțiune necesară pentru a-și proteja cetățenii și drepturile lor.”
Vaccinul Astra Zeneca așteaptă undă verde pentru administrarea în Uniunea Europeană, iar autorizarea ar putea veni până la sfârșitul acestei săptămâni. Dar, au apărut deja controverse în privința eficienței acestui ser - care, însă, are avantajul de a fi mai ieftin și mai ușor de depozitat și transportat, pentru că dozele pot fi păstrate în frigidere obișnuite.
Între timp, Pfizer continuă să livreze în ritm susținut dozele de ser care ies de pe liniile de fabricație de la fabrica din Puurs, Belgia. Pfizer susține că a mărit producția și se așteaptă să scoată 2 miliarde de doze anul acesta, față de 1,3 miliarde, cât erau estimările anterioare.
125 de milioane de doze din serul Pfizer Biontech, destinate Uniunii Europene, urmează să fie produse de concurentul francez Sanofi, pe liniile sale proprii de fabricație - o premieră în sectorul industriei farmaceutice.
"Miza nu este cătuși de puțin economică, miza este capacitatea de a distribui cât mai multe doze, cât mai rapid posibil" - a declarat directorul general, Olivier Bogillot
Sanofi nu a renunțat la propriul său vaccin anti-Covid, pe care îl anunțase pentru vara acestui an. Însă a anunțat că nu vă fi gata la timp, după studii clinice dezamăgitoare.
Peste Ocean, președintele american Joe Biden a prezentat noi măsuri pentru accelerarea distribuției dozelor de ser anti Covid în țară.
Vaccinurile sunt distribuite în funcție de mărimea statelor federale americane, iar unii s-au plâns că stocurile sunt limitate. De asemenea, guvernul Biden se angajează să ofere statelor o estimare a distribuției dozelor pe trei săptămâni, comparativ cu doar una în prezent. Asta ar urma să permită autorităților locale să organizeze mai bine campania.