UE recomandă "termen de expirare" pentru pașaportul de vaccinare. Ce decizii au luat deja unele țări europene
Your browser doesn't support HTML5 video.
Deja, în Franța, validitatea pașaportului sanitar a persoanelor imunizate cu două doze, este condiționată de administrarea unei doze "booster".
Pe lângă acest lucru, Uniunea Europeană a propus și acordarea de prioritate călătorilor vaccinați.
Faptul că pașapoartele de vaccinare vor avea un "termen de expirare", sugerează că vor fi necesare rapeluri, adică doza booster, după perioada de 9 luni de la imunizare cu un ser anti-Covid.
Franța deja condiționează valabilitatea pașaportului sanitar de efectuarea unei doze booster, a anunțat guvernul de la Paris. Documentul va fi dezactivat, chiar mai repede, după 7 luni, de la ultima doză primită, în cazul în care nu este administrată o doză booster.
Gabriel Attal, purtătorul de cuvânt al guvernului francez: “În mod clar, situația epidemică se deteriorează. Numărul cazurilor zilnice a crescut cu aproape 80% într-o săptămână. Ieri, peste 30.000 de teste pozitive au fost raportate, un număr comparabil cu ce vedeam la apogeul valului al patrulea”.
Guvernul de la Paris organizeaza riposta sanitară în fata valului 5 al pandemiei. Iar noile măsuri anunțate vizează în special accelerarea vaccinării. A treia doză este oferită de acum întregii populații. Iar răgazul care trebuie să treacă între a doua și a treia doză a fost redus la 5 luni.
Urmând exemplul Austriei vecine, Slovacia a intrat în lockdown pentru următoarele două săptămâni. Restricțiile sunt impuse atât celor vaccinați cât și celor nevaccinați anti-Covid.
Oamenii pot ieși din casă doar în anumite împrejurări specifice - să cumpere bunuri esnțiale de la cel mai apropiat magazin, să meargă la muncă, la școală, sau la medic. Alte motive acceptate sunt vaccinarea sau testarea pentru Covid.
Dacă munca de acasă nu este posibilă, slovacii au nevoie de o adeverință de la angajator în care se precizează unde se află locul de muncă și care este programul de lucru.
Zuzana Čaputová, preşedintele Slovaciei: "Pierdem bătălia. Pierdem bătălia cu Covid. Avem nevoie de un lockdown. Este o măsură nepopulară, dar care nu poate fi evitată. Din păcate, este o măsură la care trebuie să se supună toată lumea."
Rata de infectare, intr-o saptamana, a trecut de 13.000 de cazuri la un milion de oameni. Astfel, raportat la populația țării - 5,5 milioane de locuitori - Slovacia se confruntă cu ce mai gravă creștere a pandemiei de Covid din lume. Rata vaccinării abia dacă se apropie de 46%.