Modifica setarile cookie
Toate categoriile

UE: Mobilizarea militară rusă la frontiera cu Ucraina, cea mai masivă de până acum

Peste 150.000 de militari ruşi au fost comasaţi la frontiera Ucrainei şi în Crimeea anexată, a anunţat luni şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell.

Anunțul a fost făcut după reuniunea în sistem de videoconferinţă a miniştrilor de externe din UE, în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE), informează Reuters.

„Desfăşurarea cea mai masivă la care am asistat vreodată”  

''Există un risc de escaladare prin desfăşurarea a 150.000 de militari ruşi la frontiera cu Ucraina. Este vorba despre desfăşurarea cea mai masivă la care am asistat vreodată. Este îngrijorător'', a declarat Borrell după încheierea reuniunii CAE, fără a oferi detalii despre sursa acestor informaţii.

''Această consolidare militară trebuie să înceteze şi noi îi cerem Rusiei dezescaladarea'', a insistat el.

Ucraina se teme că Rusia nu caută decât un pretext pentru a o ataca. În cadrul reuniunii CAE, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba i-a informat pe omologii săi din cele 27 state UE în legătură cu ultimele evoluţii de la frontiera ucraineano-rusă.

Citește și
Rusia
Rusia trimite nave de război în Marea Neagră, pe fondul tensiunilor din estul Ucrainei

El a anunţat pe contul său de Twitter că a propus ''un plan în etape cu privire la maniera de a descuraja Moscova să continue escaladarea'' violenţelor.

''Elementul-cheie este pregătirea unei noi serii de sancţiuni sectoriale. Sancţiunile individuale nu mai sunt suficiente'', a declarat Kuleba.

Europenii însă au decis o temporizare. ''Nu se merge către noi sancţiuni economice. Nu este încă ceea ce se conturează'', a răspuns Josep Borrell.

''Noi am felicitat Ucraina pentru reacţiile sale măsurate şi am susţinut suveranitatea şi integritatea teritoriului său. Uniunea Europeană nu va recunoaşte anexarea Crimeei'' de către Rusia, din 2014, a conchis el.

Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au deteriorat după venirea partidelor pro-occidentale la putere la Kiev, în 2014, urmată de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi de un război între forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, conflict soldat cu peste 13.000 de morţi până în prezent.

În ultimele săptămâni, situaţia în estul Ucrainei a escaladat după ce s-au înregistrat noi ciocniri între forţele armate ucrainene şi separatiştii pro-ruşi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult