Modifica setarile cookie
Toate categoriile

UE face presiuni în China. Macron și Von der Leyen l-au îndemnat pe Xi Jinping să ia legătura și cu președintele Ucrainei

Your browser doesn't support HTML5 video.

„Ştiu că pot să contez pe dumneavoastră pentru a aduce Rusia la raţiune”, i-a spus președintele francez Emmanuel Macron omologului său chinez Xi Jinping.

Cele două țări „au capacitatea și responsabilitatea" de a proteja pacea mondială, i-a răspuns liderul de la Beijing. Președintele chinez cere reluarea discuțiilor de pace care să oprească războiul din Ucraina cât mai curând posibil.

Șefa Comisiei Europene, de asemenea în vizită la Beijing, a spus că l-a îndemnat pe Xi Jinping să vorbească nu doar cu Putin, ci și cu președintele Ucrainei.

Emmanuel Macron a fost primit cu onoruri militare la Beijing înaintea convorbirilor cu Xi Jinping în Marea Sală a Palatului Poporului. În declarațiile de început, în prezența presei, Macron a spus că dorește "angajarea Chinei într-o responsabilitate comună pentru pace" în Ucraina.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Știu că pot să contez pe dumneavoastră pentru a aduce Rusia la rațiune și pentru a aduce pe toată lumea la masa negocierilor. Vom reveni asupra acestor aspecte în detaliu, dar trebuie să găsim o pace durabilă, adică o pace care să respecte granițele recunoscute internațional și să evite orice formă de escaladare”.

Citește și
macron-xi
Macron îi spune lui Xi Jinping, la Beijing, că ”contează” pe el ”pentru a aduce Rusia la raţiune”

Xi Jinping, președintele Chinei: „Schimbările și haosul s-au întrepătruns în ceea ce privește situația internațională, în ultimii trei ani și ceva. China și Franța au capacitatea și responsabilitatea de a transcende diferențele și confruntarea, pentru a menține pacea, stabilitatea și prosperitatea mondială. China insistă pentru promovarea păcii prin discuții și pentru o înțelegere politică. Și insistă să fie evitate acțiunile care ar face ca această criză să se deterioreze și mai mult, sau chiar să scape de sub control”.

Macron, preocupat de legăturile comerciale și economice

Dincolo de chestiunile globale, războiul Rusiei în Ucraina, dar și de tensiunile în jurul Taiwanului, președintele Macron a sosit la Beijing preocupat de agenda internă a Franței. În primul rând, de legăturile comerciale și economice.

Cei doi lideri au asistat la semnarea unor multiple acorduri comerciale și de cooperare.

Beijingul își dorește ca țările europene să îi fie parteneri comerciali puternici pentru a-și consolida creșterea propriei economii, dar și pentru că legăturile economice profunde însemnă mai puține critici din partea Occidentului.

Emmanuel Macron: „Obținem rezultate când suntem respectuoși, unii cu alții, mai bine decât atunci când dăm lecții. Și în acest sens, probabil, că avem același temperament și aceeași conștientizare profundă. Dar cunoaștem care sunt diferențele dintre noi și le abordăm cu respect și convingere. Și prietenie”.

Pe de altă parte, dacă Macron joacă oarecum rolul "polițistului împăciuitor", șefa Comisiei Europene - care se află la Beijing la invitația președintelui francez - pare, în luările sale de poziție, "polițistul cel rău". Ursula von der Leyen a avertizat recent că Europa trebuie să-și „reducă riscul” relațiilor cu Beijingul.

Ursula Von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Am subliniat în convorbirile noastre că susțin ferm planul de pace al președintelui Zelenski. Am salutat, de asemenea, unele dintre principiile formulate de China. Mai ales în privința siguranței nucleare și reducerii riscurilor. Contăm, de asemenea, ca Beijingul să nu furnizeze Rusiei niciun fel de echipamente militare, direct sau indirect”.

Seara, șefa Executivului de la Bruxelles s-a alăturat unor convorbiri în trei și a luat parte la dineul de stat oferit de Xi Jinping înalților săi oaspeți din Uniunea Europeană.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult