UE are pregătite sancțiuni fără precedent în cazul în care Rusia atacă Ucraina. Decuplarea de la gazul rusesc printre măsuri
Galerie foto
Uniunea Europeană a negociat în secret un set fără precedent de sancțiuni cu care să lovească Rusia dacă președintele acesteia, Vladimir Putin, decide să invadeze Ucraina.
Sancțiunile decise în secret, urmau să fie adoptate aproape imediat și în deplin acord cu Washington și Londra în eventualitatea atacului. Pedeapsa, potrivit unor surse, ar varia de la suspendarea oricărui tip de cooperare economică cu Moscova până la o tăiere drastică a relațiilor comerciale, inclusiv importul de petrol și gaze rusești, informează El Pais.
Lovitura așteptată este de o asemenea amploare încât, potrivit acelorași surse, Bruxelles-ul a pregătit și planuri de urgență pentru a atenua daunele pe care inevitabil le-ar suferi și economia europeană.
Planul a fost discutat luni în cadrul unui prânz cu ușile închise al miniștrilor de externe ai UE, reuniți la Bruxelles sub președinția lui Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru politica externă. De asemenea, a fost prezent prin videoconferință Antony Blinken, secretarul de stat al SUA „Participarea lui Blinken arată unitatea comunității internaționale în fața atitudinii Rusiei și coordonarea strânsă dintre aliați”, spune o sursă diplomată europeană.
Obiectivul întâlnirii „nu este adoptarea unor sancțiuni specifice, ci stabilirea scenariilor și a reacțiilor pe care le-ar provoca fiecare dintre ele”, spune un alt diplomat european. Surse comunitare exclud să facă publice eventualele represalii. Dar ei spun că un nou atac asupra Ucrainei „ar provoca un răspuns egal cu cea mai mare provocare de securitate cu care s-a confruntat Europa de la sfârșitul Războiului Rece”.
Printre măsurile luate în considerare se numără închiderea completă a piețelor europene de capital pentru companiile și instituțiile financiare ruse și restricțiile privind exportul de materiale sau servicii esențiale pentru sectoare cheie ale economiei ruse, precum energia, mineritul sau industria grea.
Și în cele din urmă, ruperea legăturilor financiare cu economia rusă, care ar lăsa Moscova izolată de piața financiară mondială. SUA chiar păreau dispuse să întrerupă accesul Rusiei la sistemul de tranzacții financiare SWIFT (sistemul de mesagerie electronică prin care sunt procesate marea majoritate a transferurilor bancare), dar consensul necesar pentru o astfel de măsură nu este încă aplicabil.
Sursa: El Pais
Dată publicare: 25-01-2022 09:32