Valul Omicron a lovit serios România, dar cu forme mai ușoare de boală. Numărul cazurilor grave de Covid este mult sub recordurile din perioada îmbolnăvirilor cu tulpina Delta.

Statisticile arată că sunt mai afectate persoanele active, iar în cazul copiilor, infectările s-au dublat. Luni au fost raportate peste 12.000 de cazuri noi, însă nu am ajuns încă la vârf, spun experții.

Chiar dacă noua tulpină se răspandește mai ușor, până acum cazurile grave și decesele sunt mai puține decât cele înregistrate în valul Delta.

În acest moment, la ATI, sunt 629 de persoane și ultima raportare a venit cu 41 de morți. În valul precedent au fost zile cu peste 1.900 de oameni în stare critică și cea mai neagră zi a pus pe lista deceselor 623 de oameni.

Statisticile arată că una din cinci persoane infectate în ultima săptămână are sub 20 de ani. În total, 24.955 de copii și adolescenți au avut teste pozitive în perioada 17- 24 ianuarie. Cea mai mare creștere este la cei cu vârsta până în 10 ani.

Spre deosebire de valul Delta, când pe 20 octombrie 2021 se înregistra cel mai mare număr de copii infectați - 716, acum, în valul Omicron, avem pe 24 ianuarie 1.296 de copii cu infecția Covid.

La categoria 10-19 ani, în valul precedent, pe 6 octombrie a fost înregistrat numărul maxim de infectări - 1.831. Pe 22 ianurie aveam deja 2630 de adolescenți infectați.

Numărul infectărilor va crește, spun medicii

Medicii se așteaptă ca numărul infectărilor să crească, inclusiv în rândul copiilor.

Cristian Oancea, manager Spitalul "Victor Babeș" Timișoara: „Rugăm părinții să își testeze copii daca au semne clinice: dacă le curge nasul, au dureri musculare, mialgii ușoare. Aceste semne ușoare pot să deceleze această tulpină nouă - Omicron”.

Cei mici nu fac forme grave de boală, dar ajută la răspândirea rapidă a virusului.

Dr. Anca Drăgănescu, medic pediatru Matei Balș: „Vaccinarea copiilor imunocompetenți ne-ar aduce un beneficiu prin scăderea poverii la acestă categorie de vărstă, în privința scăderii numărului de posibile spitalizări. Ar proteja pe cei din familiile acestor copii care mai au membri care pot fi predispuși sau au un grad de risc”.

Col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV: „Toate cele 114.000 de doze vor ajunge în România pe 25 ianuarie și vor fi distribuite către centrele regionale de depozitare, ulterior către DSP, încât să fie disponibile pe 26 dimineața în cabinetele de vaccinare pediatrice”.

În România, 47.55% populația eligibilă s-a vaccinat anti-Covid. Capitala rămâne zona cu cel mai mare procent: 66.7%. Urmează Cluj, Constanța și Sibiu.