Modifica setarile cookie
Toate categoriile

În scădere în sondaje, Viktor de la Budapesta consultă poporul pe tema „Orbanizării UE”, respectiv a deschiderii spre China

Viktor Orban a lansat o consultare națională pentru a afla dacă Ungaria trebuie să se îndrepte spre Rusia și China și să se detașeze de Uniunea Europeană din care face parte. Demersul nu are însă nicio putere juridică, fiind doar o acțiune populistă.    

Guvernul ungar a lansat luni o nouă consultare naţională împotriva "războiului comercial" iniţiat, în opinia sa, de Bruxelles împotriva Chinei şi Rusiei, o nouă ofensivă a executivului de la Budapesta cu zece zile înainte de un summit al UE în Ungaria, relatează AFP.

Apărător al unei strategii de deschidere către est, premierul naţionalist Viktor Orban a consolidat legăturile ţării sale cu Beijingul şi Moscova de la revenirea sa la putere în 2010.

În acelaşi timp, el şi-a intensificat criticile faţă de sancţiunile UE împotriva Rusiei şi se opune impunerii de taxe UE pentru importurile de vehicule electrice din China.

"Consultarea naţională va întări guvernul", a explicat recent Orban, în faţa "exigenţelor Bruxellesului", care duc Europa la "ruină în termeni de competitivitate".

Citește și
viktor orban
Viktor Orban: Comisia Europeană vrea să răstoarne guvernul, pentru ca Ungaria să intre în război

Ar trebui cetăţenii Ungariei "să se alăture războiului comercial lansat de Bruxelles, cu riscul de a-şi pune economia în pericol", sau ar trebui, dimpotrivă, "să opteze pentru neutralitate" - aceasta este una dintre întrebările consultării naţionale.

Ar trebui "să încurajăm migraţia" sau să promovăm natalitatea, ar trebui să refuzăm sau să acceptam să plătim o amendă recentă impusă de justiţia europeană pentru dreptul la azil - în acest fel au fost concepute câteva dintre cele 11 întrebări conţinute în formularul publicat pe contul de Facebook al guvernului.

Orban recurge frecvent la consultări publice pentru a-și legitima acțiunile anti-occidentale

Premierul Viktor Orban, aflat în conflict cu Bruxellesul, este obişnuit cu această metodă de consultare populară fără efect juridic, pe care o foloseşte din 2015 pentru a-şi legitima poziţiile anti-UE.

Cetăţenii ungari sunt invitaţi să trimită prin poştă chestionarul completat până pe 20 decembrie.

La ultima consultare de la sfârşitul lui 2023 şi începutul lui 2024, privind "suveranitatea" Ungariei, au participat 1,5 milioane din cei opt milioane de alegători. Referindu-se la răspunsurile lor, guvernul ungar a dat asigurări că a primit aprobarea a 97% dintre cetăţeni.

Panouri de mari dimensiuni cu mesaje care o vizează pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au fost montate în toată ţara. "Să nu dansăm în ritmul lor", se poate citi pe aceste panouri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult