Ucrainenii au nevoie disperată de și mai multe sisteme de artilerie puternice pentru a face față rușilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
De această bătălie depinde soarta întregii regiuni, după cum a spus chiar președintele Zelenski. Ucrainenii spun că au nevoie disperată de și mai multe sisteme de artilerie puternice și cu bătaie lungă pentru a face față invadatorilor.
Moscova pune tot mai multă presiune în Severodonețk, dar soldații ucraineneni rezistă.
Nu doar responsabilii de la Moscova și Kiev, ci și experții occidentali, cred că bătălia pentru acest oraș strategic din Donbas ar putea influența soarta războiului.
Zelenski: Severodonețk a rămas epicentrul luptei din Donbas la sfârșitul acestei a 105-a zile de război. Este o luptă cumplită și foarte grea. Poate că este una dintre cele mai dificile bătălii de la începutul acestui război. Sunt recunoscător tuturor celor care luptă pentru apărare acolo. În mare măsură, acolo se decide acum soarta Donbasului nostru.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Apărare: Situația e foarte dinamică, anumite zone trec întruna dintr-o tabără într-alta. Severodonețk nu e un oraș mic, are cam 80 de cartiere. De aceea, nu putem spune cât din teritoriu controlează rușii și cât noi. Situația se schimbă drastic în decurs de câteva ore. Potrivit unor informații, unități de elită ale rușilor refuză să participe la luptele din Luhansk. Dar propaganda de la Moscova trimite mesaje de amenințare pe dispozitivele personale ale militarilor ucraineni, cerându-le să-și trădeze jurământul de loialitate, să depună armele, să se predea ori să dezerteze în Rusia. "Severodonețk va deveni "următorul Mariupol" - este ideea centrala a mesajelor destinate să înfricoșeze și să demoralizeze.
Ministerul ucrainean al Apărăii: E limpede că puterea din Rusia pretinde asemenea victorii din partea armatei încât încearcă să cucerească Severodonețk prin orice mijloace, indiferent de pierderi. Va urma Lisichansk. De asemenea, încearcă să ne taie ruta logistică de aprovizionare, adică austostrada Bahmut-Lisichansk.
În Donețk, cealalată parte a regiunii Donbas, luptele nu sunt atât de aprige. Dar soldații ucraineni spun că tranșeele lor de apărare sunt vizate de artilerie aproape zilnic
Spitalul militar ucrainean din estul țării face față cu greu numărului de râniți, chiar dacă și-a dublat capacitatea. Ușile și ferestrele sunt protejate cu saci de nisip. Chirurg militar: Avem toate paturile ocupate, absolut toate. Și folosim cu un etaj mai mult decât în mod obișnuit.
Soldat: Camarazii mei mor. Nu e o luptă normală, rușii folosesc masiv lovituri de artilerie, de aici și numeroasele răni de shrapnel. Este o luptă inegală, greu de îndurat.
Soldat: Eram într-o poziție defensivă, când au început loviturile de artilerie ale rușilor. Am fost loviți. Nu-mi mai amintesc altceva, dar, după explozie, brațul îmi atârnă.
Ca să facă față asalturilor înverșunate, pentru ucraineni sunt vitale sistemele de artilerie cu bătaie lungă. Iată doar câteva dintre echipamentele furnizate de americani, menite să facă diferența pe front. Pentru ca livrările sunt vizate de atacuri rusești, accesul presei este rarisim.
Corespondent CNN: Suntem foarte aproape de linia frontului din sudul Ucrainei și am obținut permisiuena să filmăm aceste sisteme de artilerie cu rază lungă M-777, trimise de Statele Unite. Potrivit responsabililor militari ucraineni, SUA au trimis în jur de 90 asemenea sisteme. Multe dintre ele sunt deja folosite pe front, inclusiv aici, în sud.
Corespondent 1+1: Iată-le, tunurile care ne ajută să împingem dușmanul cât mai departe de orașele noastre. Băieții noștri le numesc "pușca de lunetist, calibru 155 milimetri". Nu este o figură de stil. Este un tun, dar, în anumite condiții poate acționa ca o armă de înaltă precizie.
Și Germania promite noi ajutoare militare pentru Kiev. Olaf Scholz: Am decis că vom livra Ucrainei sistemul IRIS-T, care poate proteja spațiul aerian al unui oraș precum Odesa sau Kiev. O înregistrare video rară realizată din dronă arată cum se văd din aer lansările de rachete din avioanele Suhoi-25 ucrainene asupra pozițiilor rusești. Atacul a vizat obiective rusești aflate la sud de orașul Izium, în regiunea Harkov.
Ucraina întârzie exporturile de grâu pentru că nu înlătură minele din porturile de la Marea Neagră, a acuzat din nou Serghei Lavrov. Miercuri, un jurnalist de la Kiev l-a surprins și enervat deopotrivă pe veteranul diplomației ruse.
Jurnalist ucrainean: Ce a reușit Rusia să vândă până acum, în afară de cereale, din bunurile furate din Ucraina?
Lavrov: Poftim?? Voi (ucrainenii n.r.) sunteți mereu preocupați ce și de unde puteți fura orice și credeți că toată lumea gândește ca voi. Rusia pune în aplicare obiectivele anunțate public: eliberăm Ucraina de regimul neo-nazist! Asta facem în Ucraina!
Pe de altă parte, doi britanici și un marocan, capturați de forțele ruse în Ucraina, au fost condamnați la moarte de un așa-zis tribunal din Donețk, în teritoriul ocupat de separatiștii pro-roși. Au fost acuzați că sunt mercenari, dar familiile lor susțin că cei trei au fost înrolați în armata ucraineană și ar trebui să fie tratați ca prizonieri de război.