Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ucrainenii au descoperit camere de tortură în zonele eliberate din regiunea Harkov VIDEO

Cel puțin 10 locuri care au fost folosite drept „camere de tortură” de către forțele ruse au fost descoperite după retragerea parțială a lor din Harkov.

Șeful poliției, Ihor Klymenko, a declarat, vineri, că două dintre aceste camere au fost găsite în orașul Balakliia. Locurile celorlalte opt camere nu au fost dezvăluite.

Informațiile vin după apariția unui alt raport ce subliniază atrocitățile comise de Rusia în părțile ocupate al Harkovului. Joi, poliția ucraineană a transmis că a găsit o groapă comună unde se aflau aproximativ 440 de morminte, în Izium, un alt oraș eliberat recent, potrivit kyivindependent.com.

Potrivit guvernatorului regiunii, circa 32% din Harkov a fost ocupat de forțele ruse înainte ca Ucraina să înceapă contraofensiva din 6 septembrie.

În timpul operațiunii, Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat peste 300 de așezări din regiune, doar 6% rămânând ocupate.

Citește și
Vladimir Putin
Vladimir Putin: Obiectivul Rusiei în Ucraina nu s-a schimbat. Nu ne grăbim

Odată ce Ucraina și-a recapturat acele teritorii, forțele de ordine au început să dezvăluie posibilele crime comise de forțele ruse în timpul ocupației.

În Balakliia, trupele ruse ar fi folosit secția poliției locale pentru a tortura civili.

Potrivit unui oficial al poliției, rușii țineau captivi cel puțin 40 de oameni, în același timp, în secție. Ofițerul spune că una dintre cele mai ușoare torturi la care erau supuși ar fi fost șocurile electrice.

Reacția Uniunii Europene

UE este "profund şocată" de descoperirea a sute de cadavre îngropate sumar lângă Izium în Ucraina şi "condamnă aceste atrocităţi în termenii cei mai puternici", a declarat vineri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

"Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a lăsat o urmă de sânge şi distrugere (...). Rusia, liderii săi politici şi toţi cei implicaţi în încălcările continue ale dreptului internaţional şi ale dreptului umanitar internaţional în Ucraina trebuie traşi la răspundere", a estimat el într-un comunicat.

"UE sprijină toate eforturile în acest sens", a subliniat el.

"Mii de civili au fost deja asasinaţi, mulţi alţii au fost torturaţi, hărţuiţi, agresaţi sexual, răpiţi sau strămutaţi forţat. Acest comportament inuman al forţelor ruse (...) trebuie să înceteze imediat", a mai spus Borrell.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult