Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tusk s-a ținut de cuvânt: Noul guvern al Poloniei demite șefii de televiziune, radio și știri de stat

Noul guvern polonez a demis conducerea de top a televiziunii publice, respectând promisiunea din campanie de a reforma radiodifuzorul care a funcționat ca un purtător de cuvânt al predecesorului său populist de dreapta, scrie The Guardian.

Noul guvern, condus de premierul, Donald Tusk, a depus jurământul miercurea trecută și a promis că va lansa un program ambițios pentru a remedia daunele aduse statului de drept în țară pe parcursul a opt ani de guvernare de către Legea naționalistă și populistă și Partidul Justiție (PiS).

Sub PiS, mass-media de stat a impulsionat politicile partidului și a lansat atacuri vicioase, personale, împotriva personalităților din opoziție, și în special a lui Tusk.

„Vom avea nevoie de exact 24 de ore pentru a transforma PiS TV în televiziune publică. Credeți-mă pe cuvânt”, a spus Tusk în timpul unui miting de campanie la începutul lunii octombrie.

În cele din urmă, guvernului său i-a luat o săptămână. Marți, noul parlament a adoptat o rezoluție prin care cere restabilirea „imparțialității și fiabilității presei publice”.

După rezoluție, noul ministru al Culturii, Bartłomiej Sienkiewicz, a anunțat că președințele și consiliile televiziunii de stat, știrilor și radioului au fost toate înlăturate.

Votul i-a determinat pe parlamentarii PiS să organizeze un protest în fața sediului TVP, agenția de televiziune de stat.

„Nu există democrație fără pluralism media sau mass-media puternică anti-guvernamentală, iar în Polonia acestea sunt mass-media publică”, a declarat marți seară liderul PiS, Jarosław Kaczyński, reporterilor la intrarea în clădirea televiziunii de stat, promițând că protestul ar continua la infinit.

Emisiunea regulată a postului de știri de stat TVP a fost suspendată miercuri, doar sigla televiziunii fiind vizibilă pe ecranele TV.

La un moment dat, miercuri, un deputat din Coaliția Civică a lui Tusk a postat un filmuleț din parlament în care apare un deputat de dreapta cu un reporter care aștepta o conexiune în direct la postul de știri TVP, în timp ce canalul difuza un documentar despre urșii polari.

„Acesta este în mod clar un atac la adresa mass-media liberă; este o încălcare a legii”, a spus fostul ministru al culturii PiS, Piotr Gliński.

Preocuparea bruscă pentru libertatea de exprimare din partea politicienilor PiS a provocat amuzament ironic și a inspirat numeroase meme.

Cu toate acestea, unii au pus sub semnul întrebării legalitatea mișcărilor și au avertizat că, acționând într-un mod atât de rapid, noul guvern a riscat pur și simplu să-și creeze propria rețea publică de televiziune politizată pentru a o înlocui pe cea veche.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult