Turismul din Italia, paralizat de coronavirus. Pierderile financiare sunt colosale
Your browser doesn't support HTML5 video.
Muzeele, hotelurile şi arenele sportive sunt pustii din cauza temerilor de contaminare, iar pierderile sunt colosale.
Situaţia din pensinulă este în perfectă sincronizare cu degringolada de pe pieţele financiare.
Bijuterie a Renașterii și unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii, Florența atrage în fiecare an 15 milioane de turiști din toată lumea. În aceste zile însă, e mai liniștită că de obicei din cauza coronavirusului.
Italian: „Este o stare de panică în toată lumea, iar asta îi face pe oameni foarte nesiguri. Se tem să vină în aglomerație.” Italian: „Muzeele resimt deja impactul. La noi, de pildă, este un minus de 7.000 de vizitatori zilnic, comparativ cu sfârșitul lui februarie 2019.”
Melissa Bell, corespondent CNN: „În mod normal, un muzeu ca acesta este ticsit cu turiști, dar diferența este deja sesizabilă. Temerea autorităților este că, tocmai când ne îndreptăm spre sezonul de vârf, nici măcar capodopere ale Renașterii, precum David al lui Michelangelo, nu vor fi suficient de ispititoare cât să aducă turiștii înapoi.”
La fel și Veneția, pe unde ajung în fiecare an 35 de milioane de turiști anual. Acum Piața San Marco este dezolant de pustie. Panica s-a răspândit mai iute ca virusul însuși, iar prima victima este turismul care asigură 13% din PIB-ul Italiei.
Dario Franceschini, Italian Minister of Cultural Heritage: „Rezervările sunt în colaps în toată Italia. Cifrele primite de la hoteluri și alte structuri arată rate de anulare de 70 - 80 - 90%, chiar și în zone care nu sunt supuse restricțiilor. Hotelurile sunt într-o situație extrem de dificilă pentru că trebuie să înapoieze sumele încasate, întrucât anulările sunt motivate de o forță majoră. Au problemele cu lichiditățile și vom da un decret guvernamental care să le permită să amâne plățile către furnizori.”
Și sectorul de lux resimte impactul. Mai multe case de modă și producători de bunuri de lux anunță anularea a peste 50% din comenzile din China.
Pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, Italia nu vorbește pe o singură voce nici măcar în vreme de criză. Cele mai afectate regiuni, Lombardia și Veneto, sunt controlate de extrema dreaptă a lui Matteo Salvini, care este în război cu guvernul de la Roma și în ceea ce privește gestionarea epidemiei. Alison Kosik, corespondent CNN: „Ca să punem lucrurile în perspectivă, piețele globale au pierdut peste 6 trilioane de dolari în această săptămână. Cele mai afectate domenii sunt sectorul energetic - cu o scădere de 17%, hotelurile și navele de croazieră - cu un minus de 22% și transportul aerian - cu o pierdere de 19%."