Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Trupul unui bărbat din Arizona a fost incinerat, fără să se știe că era radioactiv. Ce au descoperit autoritățile

Trupul unui bărbat a fost incinerat în Arizona fără ca cineva să știe că este radioactiv.

În 2017, un bărbat în vârstă de 69 de ani cu cancer pancreatic a mers la spital cu tensiune arterială anormal de scăzută. El a murit două zile mai târziu, iar rămășițele sale au fost incinerate, transmite Science Alert.

Cu doar o zi înainte i s-a injectat un compus radioactiv la un alt spital pentru a-și trata tumora și, când rămășițele sale au fost incinerate, această doză radioactivă și potențial periculoasă de lutețiu era încă în corpul său.

În timp ce regulile reglementează modul în care aceste medicamente sunt administrate pacienților, imaginea poate deveni mai puțin clară atunci când acești pacienți mor, din cauza unui amestec de legi și standarde diferite în fiecare stat.

„Produsele radiofarmaceutice prezintă o provocare unică și adesea trecută cu vederea”, au explicat cercetătorii de la Clinica Mayo.

Citește și
Radioactivitate
Creştere uşoară a radioactivităţii de origine umană în Europa de Nord. De unde provin radiațiile

Incinerarea unui pacient expus poate avea consecințe grave. Substanța poate fi inhalată de către personal și duce la o expunere mai mare decât la un pacient viu.

În cazul acestui pacient, odată ce medicii și autoritățile au descoperit incidentul au luat legătura cu crematoriul.

La aproape o lună după ce a avut loc incinerarea, aceștia au folosit un contor Geiger pentru a detecta nivelurile de radiații în camera de incinerare și pe echipamente.

Ceea ce au descoperit au fost niveluri ridicate de radiații și a fost descoperit același compus radioactiv folosit pentru tratarea pacientului.

„Aceasta nu a fost ca a doua venire a Cernobilului sau Fukushima, dar a fost mai mare decât ați fi anticipat”, a declarat pentru The Verge în 2019 co-autorul.

Deși nu există nicio dovadă definitivă care să lege în mod specific doza radiofarmaceutică a pacientului de nivelurile de radiații detectate în crematoriu, este cu siguranță cea mai probabilă explicație a modului în care aceste urme ale lutețiului ar putea fi acolo.

Când cercetătorii au analizat urina operatorului crematoriului pentru a vedea dacă și angajatul a fost contaminat de expunerea la radiații, nu au putut găsi urme de lutețiu.

Totuși, au găsit ceva: un alt izotop radioactiv, numit Technețiu-99m. Angajatul a delcarat că nu au fost niciodată expus la compus ca parte a unei proceduri de medicină nucleară.

Din această cauză, cercetătorii spun că este plauzibil ca angajatul să fi fost expus la Technețiu-99m în timp ce incinera alte rămășițe umane.

Cu toate acestea, cantitatea de radiații despre care vorbim este foarte mică, astfel încât, chiar dacă problema contaminării accidentale ar putea fi răspândită în industria incinerării, este posibil să nu fie de fapt atât de periculoasă pe cât pare.

„Acestea fiind spuse, este clar că este o posibilă sursă de expunere și, dacă cineva este expus în mod regulat, în fiecare săptămână sau la câteva zile, atunci poate deveni un motiv de îngrijorare”, a declarat un expert.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult