Trupele Kievului rezistă cu greu în Donbas. Lipsa tancurilor moderne a început să se resimtă în fața ofensivei rusești
Your browser doesn't support HTML5 video.
Însă, superioritatea numerică a invadatorilor riscă să spulbere rapid acest echilibru fragil.
Potrivit Kievului, occidentalii au promis că vor da 321 de tancuri moderne. Dar vor trece luni până când acestea vor și intra efectiv în lupte.
Controlul asupra orașului minier Vuhledar, din regiunea Donețk este acum miza unei bătălii aprige.
Pentru ruși, controlul asupra acestui orășel ar „schimba echilibrul de forțe pe front”, deschizând calea unei ofensive spre alte doua localități nordice. Ucraina afirmă că provoacă pierderi uriașe rușilor, dar admite că superioritatea numerică a acestora face că luptele să fie deosebit de brutale.
Invadatorii ruși atacă simultan din trei direcții.
Oleksandr Motornyi, corespondent: „Când descriem situația de pe linia frontului, folosim prea des sintagma 'duel de artilerie'. Dar ce se întâmplă acum la marginea orașului Vuhledar, chiar sunt dueluri, artilerie reactivă”.
Vestul promite că va livra Ucrainei cel puțin 320 de tancuri moderneIntensitatea luptelor explică nevoia disperata a ucrainenilor de tancuri de luptă moderne. În zona orașului Bahmut, un echipaj își încălzește tancul T-64 de fabricație sovietică, aflat în uz de peste 40 de ani.
Mai să zici că e locomotivă cu aburi, nu tanc.
Fred Pleitgen, corespondent CNN: „Multe dintre tancurile Ucrainei sunt vechi. Este și motivul pentru care tot repetă armata că are nevoie urgentă de tancuri de luptă occidentale. Le-ar trebui cam 3-400 ca să întoarcă definitiv soarta războiului”.
Potrivit ambasadorului ucrainean în Franța, țările occidentale vor livra Ucrainei cel puțin 320 de tancuri moderne. Însă, intrarea lor efectivă pe front este o chestiune de luni, întrucât militarii ucraineni au nevoie de un instructaj complicat pentru a le opera și întreține.
Pe de altă parte, valul de promisiuni făcute de occidentali Kievului alimentează furia propagandiștilor de la Moscova.
Igor Korotcenko: „Cancelarul german Olaf Scholz a pus în aplicare, în esență, Operațiunea Barbarossa 2. Într-un fel sau altul, a avut loc reîncarnarea fascismului. Așadar, Scholz ar trebui să fie privit de Rusia ca un al doilea Adolf Hitler, iar Annalena Baerbock ca Ribbentrop în fustă”.
În sfârșit, imagini din satelit arată un cimitir din Rusia care se extinde rapid și în care sunt înmormântați mercenarii Wagner căzuți în ultimele săptămâni pe frontul din Soledar și Bahmut. Numărul mare de victime a făcut ca zona să fie supranumită „mașina de tocat carne”.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia , Ucraina , razboi in ucraina , tancuri
Dată publicare: 28-01-2023 19:36