Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Trump, furios pe aliaţii din NATO care nu investesc în apărare. În ce poziţie este România

Donald Trump a criticat din nou statele membre NATO pentru că nu alocă destule fonduri pentru apărare, chiar înaintea summit-ului Alianţei.

„Statele Unite cheltuie mult mai mult pentru NATO decât oricare altă ţară. Nu este corect şi nici acceptabil. Deşi aceste ţări şi-au mărit cheltuielile de când mi-am început mandatul, trebuie făcut mai mult. Germania este la 1%, SUA este la 4% iar NATO este mai benefic pentru Europa decât pentru SUA”, a scris Trump. „După unele date, SUA plăteşte pentru 90% din NATO iar unele ţări nici nu se apropie de ţinta de 2%. În plus, Uniunea Europeană are un surplus de 151 de milioane de dolari în relaţiile comerciale cu SUA”, a mai afirmat Trump pe Twitter.

Potrivit celor mai recente estimări NATO, doar şase state ale Alianţei au atins ţinta de 2% din PIB alocat apărării - Statele Unite, Marea Britanie, Grecia, Estonia, Polonia şi România. 

Liderii statelor membre NATO, inclusiv Klaus Iohhanis se reunesc miercuri şi joi, la Bruxelles, în cadrul unui summit unde este de aşteptat ca preşedintele american Donald Trump să le ceară din nou celorlalte ţări membre ale Alianţei să îşi majoreze cheltuielile pentru apărare.  La finalul lunii iunie, Trump a trimis o scrisoare unui număr de nouă state membre ale Alianţei, printre care Germania, Canada şi Norvegia, în care le somează să-şi respecte angajamentul ca până în 2024 să treacă la alocarea a cel puţin 2% din PIB pentru apărare.

Împărţirea poverii cheltuielilor pentru apărare ale NATO între statele sale membre va fi unul dintre principalele subiecte pe agenda summitului din 11-12 iulie, a confirmat secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg. 

Citește și
Donald Trump
Nouă țări din NATO au primit scrisori amenințătoare și personalizate din partea lui Trump

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult