Tribunalul Constituţional din Polonia consideră unele articole din tratatele UE incompatibile cu Constituţia naţională
Your browser doesn't support HTML5 video.
Guvernul partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) este implicat într-o serie de dispute cu UE pe teme care variază de la tribunale şi libertatea presei la drepturile LGBT. Cazul analizat de tribunal se referă la modificările pe care PiS le-a adus sistemului judiciar al ţării.
''Supremaţia dreptului constituţional asupra altor surse de drept derivă direct din Constituţia Republicii Polone", a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller. ''Astăzi (încă o dată) acest lucru a fost confirmat în mod clar de Tribunalul Constituţional''.
''Organele europene acţionează dincolo de competenţele lor'', a declarat Julia Przylebska, preşedinta Tribunalului Constituţional polonez, potrivit AFP. Ea a denunţat ''ingerinţa Curţii de Justiţie a UE în sistemul judiciar polonez'' şi a enumerat o serie de articole din tratatele UE care, conform judecătorilor polonezi, sunt în contradicţie cu legea fundamentală a Poloniei.
Criticii au avertizat că punerea sub semnul întrebării a supremaţiei legislaţiei UE nu numai că pune în pericol viitorul pe termen lung al Poloniei în Uniune, dar şi stabilitatea blocului comunitar însuşi.
Tribunalul a început să audieze cazul în iulie, dar l-a amânat de patru ori înainte de şedinţa de joi. Unii critici spun că amânările ar fi putut avea ca scop să exercite presiuni asupra Bruxelles-ului pentru a accepta Planul naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Varşoviei.
UE a acuzat executivul de la Varşovia că politizează instanţele poloneze, inclusiv Tribunalul Constituţional.
Curtea de Justiţie a UE a decis miercuri că Polonia a încălcat regulile democratice ale independenţei justiţiei forţând transferul unui judecător care criticase guvernul.
Sursa: Agerpres
Etichete: Polonia , uniunea europeana , Constitutie
Dată publicare: 07-10-2021 21:46