Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tramvai fără vatman, testat într-o mare capitală. Cum evită accidentele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Un tramvai autonom este testat de autorităţi pe străzile din Moscova de aproape un an. Până acum, rezultatele sunt promiţătoare: vehiculul opreşte atunci când observă un pieton sau un obstacol în faţă.

Există însă şi probleme care trebuie rezolvate. Multe dintre ele au legătură cu vremea la extreme din capitala Rusiei.

Tramvaiul autonom testat pe străzile din Moscova nu are vatman. Este dotat cu un computer performant, cu senzori şi camere video care îi permit să analizeze constant mediul înconjurător. Specialiştii vor să vadă cum reacţionează vehiculul atunci când un obstacol - un om, de exemplu - îi apare în cale.

Yuri Minkin, specialist: „Sistemul detectează omul, analizează traiectoria lui şi stabileşte că se va intersecta cu tramvaiul. În acel moment începe să semnalizeze cu luminile şi claxonul. În acest caz, omul nu şi-a schimbat traiectoria, aşa că tramvaiul începe să frâneze încet."

Pană acum, rezultatele testelor sunt încurajatoare. Dar lucrurile se complică atunci când vine vorba despre vremea din capitala Rusiei. Specialiştii spun că sistemul autonom al tramvaiului trebuie să fie mult mai performant decât cele dezvoltate până acum ca să poată reacţiona prompt indiferent de condiţiile meteo.

Citește și
autobuz
Un autobuz electric autonom 5G este testat într-un oraş din China. VIDEO

Yuri Minkin: „În Moscova putem avea orice fel de vreme. Soare puternic, care poate fi o problemă pentru că orbeşte camera, putem avea ploi puternice, când ştergătoarele nu fac faţă, sau putem avea furtuni de zăpadă şi ninsori foarte puternice care acoperă parbrizul."

Anton Konushin, profesor universitar: „Un tramvai autonom, dacă este cu adevărat autonom, trebuie să se descurce în toate situaţiile de urgenţă."

Dezvoltatorii sistemului au întâlnit o astfel de situaţie în zilele foarte geroase, când sistemul nu a identificat maşinile în trafic pentru că erau înghiţite de norii de fum de la țevile de eșapament.

În Moscova există peste patru sute de kilometri de linii de tramvai. Şi acest mijloc de transport este în continuare unul dintre cele preferate de localnici.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult