Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Toți mai mulți oficiali de la Moscova fug din Rusia. Omul care îi ajută să plece află secrete preţioase

Your browser doesn't support HTML5 video.

În Rusia, orice critică adusă autorităților pentru războiul din Ucraina este pedepsită dur. Aşadar nu e de mirare că opoziția la adresa conflictului lipsește aproape cu desăvârșire.

Sunt, însă, destui ruși care sunt împotriva războiului și mulți dintre ei au preferat să ia calea exilului decât să rămână în Rusia.

Printre ei se numără și foști generali și ofițeri ai serviciilor de informații rusești, care s-au refugiat în vest luând cu ei informații secrete, pentru care și-au riscat viața.

Până în urmă cu câteva luni, această tânără era medic în cadrul FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, urmașul KGB-ului sovietic.

Maria Dimitrieva, Fost medic FSB: „Sunt Maria Dimitrieva. Astăzi e 12 octombrie și am filmat acest videoclip în avionul de la Moscova. Sunt pe teritoriul francez acum."

Citește și
tancuri
Rusia a atacat cu drone kamikaze mai multe orașe din Ucraina după ce SUA și Germania a anunțat că îi vor trimite tancuri

A reușit să fugă din Rusia înainte ca granițele să fie închise și a ajuns până în Franța. Ca într-un film de spionaj din timpul Războiului Rece, femeia a adus cu ea fotografii, contracte, dosare ale unor pacienți și alte documente confidențiale, într-o încercare de a-i convinge pe occidentali să o protejeze.

Maria Dmitrieva, Fost medic FSB: „Am adus fotografii, înregistrări audio și video care confirmă că majoritatea armatei ruse e împotriva unora dintre politicile actualilor lideri. Pe propriul risc, am reușit să intru cu telefonul în sediul FSB și să fac acolo câteva înregistrări."

Tânăra a adus chiar și înregistrări ale unor discuții cu oficiali ruși de rang înalt, pentru a le oferi serviciilor franceze de informații, în schimbul primirii statutului de refugiat politic.

Nu e singură: sute de ruși, de la militari la foști mercenari Wagner și până la angajați ai FSB au fugit, în ultimele luni, în Vest. Asta, în timp ce Occidentul a expulzat 600 de cetățeni ruși, dintre care mai bine de jumătate erau spioni, potrivit Serviciului britanic de informații.

Mai sunt însă mulți agenți ruși în Europa, spune un fost ofițer FSB.

Emran Navruzbekov, Fost ofițer FSB: „Rolul FSB, încă de la începutul războiului, a fost să încheie conflictul cât mai repede, dar au dat greș. Acum, în FSB fiecare e pe cont propriu. Toată lumea vrea să fugă din Rusia. Fiecare al doilea ofițer vrea să scape. Au înțeles că Rusia nu va câștiga niciodată acest război. Bineînțeles că mă tem, știu cum merg lucrurile. Istoria spune că o să fiu ucis în orice caz."

Vladimir e activist pentru drepturile omului și spune că a ajutat peste 20 de ofițeri ruși să părăsească țara, de când a început războiul din Ucraina. Activitatea lui l-a adus în vizorul serviciilor ruse, care au încercat să-l asasineze în Franța.

Vladimir Osechkin, activist rus: „Când mi-am văzut soția și copiii stând la podea peste 30 de minute, copiii foarte speriați și soția mea încercând să-i protejeze să nu fie împușcați, în acele momente mi-a fost foarte greu."

Vladimir spune că a devenit o țintă în momentul în care a început să primească documente secrete de la cei pe care îi ajută să se refugieze în Occident. Printre ele, imagini cu radarele rusești ațintite spre vecinii din vest pe care i le-a dat un general de trei stele, aflat acum în exil.

Vladimir Osechkin, activist rus: „De ce vrea (Putin) să mă ucidă? E foarte speriat. Sunt foarte mulți oameni care lucrează acum în sistemul lui Putin, dar vor să găsească o cale să lucreze cu Vestul, cu Ucraina, cu Europa, cu Statele Unite, ca să-l oprească pe Putin."

Vladimir e sub protecția poliției franceze, dar mulți alți ruși refugiați în Vest se tem în fiecare zi că vor fi ajunși de răzbunarea regimului pe care l-au părăsit pentru un viitor mai bun în Occident.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult