Titanul sudic, cel mai mare dinozaur descoperit vreodată în Australia. Dimensiunile sale erau incredibile
Galerie foto
Experţii au spus că exemplarele acestei specii aveau până la 6,5 metri înălţime şi 30 de metri lungime. Scheletul unui astfel de dinozaur a fost descoperit într-o fermă din sud-vestul statului Queensland, conform News.ro.
Paleontologii au lucrat în ultimul deceniu pentru a identifica dinozaurul, deosebindu-l de alte specii cunoscute prin compararea oaselor lui cu cele ale sauropozilor prin scanuri 3D.
Aceştia din urmă erau ierbivori de mari dimensiuni. Aveau capul mic, gâtul şi coada foarte lungi şi picioare groase. Ei au trăit pe continent în timpul perioadei Cretacic, în urmă cu 92 - 96 de milioane de ani.
În perioada analizei, cercetătorii au numit dinozaurul Cooper, după pârâul unde a fost găsit.
Procesul de identificare a fost unul îndelungat din cauza locului izolat în care se aflau oasele, a mărimii lor şi a stării lor delicate.
Cele mai multe dintre rămăşiţe au fost găsite intacte, au spus cercetătorii de la Queensland Museum şi Eromanga Natural History Museum.
Echipa a descoperit că Australotitanul era înrudit cu alte trei specii de sauropozi - Wintonotitan, Diamantinasaurus şi Savannasaurus.
Oasele au fost descoperite în 2007
„Se pare că cei mai mari dinozauri din Australia erau membrii aceleiaşi familii fericite”, a spus dr. Scott Hocknull, unul dintre cercetătorii principali.
Oasele au fost descoperite în 2007 într-o fermă din apropiere de Eromanga, deţinută de doi dintre cercetători, Robyn şi Stuart Mackenzie.
Guvernul regional a salutat marţi clasificarea, numind-o un avantaj pentru descoperirea locală.
„Australia este una dintre ultimele frontiere pentru descoperirea de dinozauri şi Queensland se consolidează drept capitala paleontologică a naţiunii - sunt încă multe lucruri de descoperit”, a spus dr. Jim Thompson, director executiv al Queensland Museum Network.