Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Statul Texas, la un pas de colaps. Milioane de oameni nu au căldură şi curent

Your browser doesn't support HTML5 video.

Reţeaua de distribuţie a energiei din Texas a fost la un pas de colaps, susţine un legiuitor din Congresul statului.

De mai multe zile, milioane de texani stau în frig, fără curent electric. E o situaţie de criză generalizată, recunosc oficialii. Familii întregi tremură în case şi se încălzesc cum pot.

Din cauza gerului, ţevile de apă cedează și inundă casele în care oamenii oricum tremură de frig.

„Vorbind cu comandantul pompierilor, mi-a spus că nu mai pridideau cu solicitările de oprire a apei, pentru că ţevile se spărgeau una după alta " spune un locuitor al zonei.

Guvernatorul Greg Abbott: „Realitatea este că fiecare sursă de energie la care are acces statul Texas a fost compromisă din cauza temperaturilor foarte scăzute, sau din cauza avariilor la echipamente. (...) Am rămas şi fără sursele de energie solară şi eoliană, care reprezintă, în total, 10 la sută din energia electrică a Texasului. "

Citește și
carambol texas
Cel puţin cinci morţi într-un carambol cu 100 de maşini pe o autostradă îngheţată din Texas

Iar criza s-ar putea întinde pe zile întregi... Miercuri seară, 2,3 milioane de locuitori ai statului Texas erau în continuare fără curent.

Oamenii stau la cozi să-şi umple buteliile cu propan. Sau fac focul cu lemne, dacă au posibilitatea...

„Ştiam de o săptămână ce va fi (zăpadă şi ger, n.r.). Atunci de ce n-am fost pregătiţi? În casă sunt zero grade Celsius, mi-e teamă să nu se spargă ţevile de apă" spune altcineva.

O femeie a fost nevoită să-şi ducă mama, care are 101 ani, într-un adăpost încălzit: „I-am spus: Mamă nu poţi să stai să îngheţi în toiul nopţii. Trebuie să găsim un loc unde să te duc."

Austin se numără printre oraşele mari greu încercate.

Primarul Steve Adler, Texas: „Comunitatea din care fac şi eu parte este speriată, frustrată, confuză de ce se întâmplă. La fel sunt şi eu."

O singură companie asigură distribuirea energiei electrice pentru 90 la sută din statul Texas. Este pusă, acum, la zid.

Guvernatorul Greg Abbott: „ERCOT reprezintă Electric Reliability Council din Texas și au arătat că nu sunt în stare să gestioneze situaţia."

Bill Magness, director ERCOT: „Operatorii noştri au acţionat judicios pe baza pregătirii lor ca să prevină un eveniment care putea fi chiar catastrofal, mult mai grav decât lucrurile teribile pe care le-am văzut în această săptămână."

Potrivit unor surse, luni, reţeaua de distribuţie electrică din Texas ar fi fost la un pas de dezastru.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult