Tensiuni la „Forumul Holocaustului”. Ce s-a întâmplat la evenimentul de comemorare
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Evenimentul s-a desfășurat la Ierusalim şi marchează 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz din Polonia.
Doar acolo se estimează că au fost ucişi 1,1 milioane de oameni.
Cel de al 5-lea Forum mondial, conscarat comemorării Holocaustului şi luptei împotriva anti-semitismului, este cel mai mare eveniment diplomatic din istoria Israelului.
Lumea a fost în șoc când Holocaustul, cel mai înfiorător act din istoria omenirii, a devenit cunoscut.
Peste 40 de demnitari străini participă la forumul de la Yad Vashem, memorialul Holocaustului. Printre aceştia, preşedintele României, Klaus Iohannis, preşedinţii Rusiei, Franţei şi Germaniei, vice-preşedintele american Mike Pence, dar şi prinţul Charles, moştenitorul coroanei britanice.
Însă evenimentul a fost boicotat de președintele Poloniei. Andrzej Duda a protestat astfel pentru că nu a fost invitat să rostească un discurs, spre deosebire de Vladimir Putin, cel pe care îl acuză că distorsionează istoria Holocaustului, dar și istoria de început a războiului când Rusia sovietică a atacat Polonia.
Puţin a declarat recent că Polonia a fost complice la izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial şi a încercat să scuze pactul iniţial dintre Stalin şi Hitler, prin care şi-au împărţit Polonia.
Pe de altă parte, preşedintele francez a luat parte joi şi la ceremonia de la monumentul închinat evreilor francezi deportaţi în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Miercuri a vizitat oraşul sfânt.
La biserica Sfântă Ana au fost momente tensionate între agenţii săi de securitate şi poliţiştii israelieni. Macron şi-a ieşit din fire.
Biserica Sfântă Ana aparţine guvernului francez de când a fost dăruită de turcii otomani împăratului Napoleon al 3-lea, în 1856. Şi încă este considerată teritoriu francez.