Tensiuni la Moscova, mai multe elicoptere militare înarmate cu lansatoare de rachete au fost observate pe cer
Your browser doesn't support HTML5 video.
Potrivit autorităților de la Kiev, armata rusă și-a retras centrul de comandă pe care îl avea acolo şi orașul ar putea fi recuperat în zilele următoare.
Rușii se confruntă cu o penurie de proiectile în regiunea Bahmut, iar ofensiva din zonă a stagnat în ultimele zile, mai ales după ce ucrainenii au întărit linia de apărare cu forțe proaspete.
Armata ucraineană se bucură de victorii în apropierea orașului strategic Kreminna, din regiunea Luhansk, unde se duc lupte grele. Mai multe localități din jur au fost eliberate în ultimele zile, iar rușii au fost nevoiți să-și mute comandamentul regional în spatele frontului.
Mai spre nord, în jurul orașului Bahmut, ucrainenii spun că presiunea armatei ruse a scăzut. În acest sector al frontului, activează gruparea paramilitară Wagner, care a suferit însă pierderi considerabile. Mulți soldați ruși se predau, în timp ce alții pier în atacurile în masă pe care le ordonă comandanții. Într-o ieșire neobișnuită chiar și pentru armata rusă, doi artileriști Wagner îl mustră pe comandantul Statului Major al Armatei Ruse - generalul Gherasimov - pentru că i-a lăsat fără muniție.
Luptători Wagner: "Dați-ne ceva cu care să luptăm. Nu avem proiectile, băieții (din linia întâi) mor pentru noi. Și noi stăm aici și nu putem să-i ajutăm. Avem nevoie de proiectile, vrem să-i distrugem pe toți. Noi luptăm în Bahmut împotriva întregii armate ucrainene! Voi unde sunteți? Ajutați-ne!"
De altfel, problemele de logistică sunt dublate și de probleme de personal. Militarii ruși din zonele intens disputate sunt cu moralul la pământ și nu puțini sunt cei care preferă să se retragă din fața inamicului. Într-un videoclip apărut pe rețelele sociale, un comandant rus le aplică o corecție fizică unor soldați care și-au părăsit posturile, în timp ce un alt militar îi ține sub amenințarea armelor.
Dincolo de lupte, situația e critică pentru civilii care au rămas în orașele ocupate de ruși, în regiunea Luhansk.
Serhiy Haidai, Guvernator Luhansk region: "Ocupanții și colaboratorii nu au pregătit marile orașe pentru iarnă. Chiar dacă e greu de crezut, (rușii) au făcut spectacol și au adus lemne de foc în blocurile de locuințe. Au făcut asta doar o dată sau de două ori. Copacii aproape au dispărut în orașe pentru că locuitorii folosesc lemnul ca să-și încălzească locuințele".
Azi-noapte, au sunat din nou sirenele în orașul Saratov și în baza aeriană Engels.
Autoritățile locale au declarat că a fost un exercițiu, care vine însă la doar câteva ore după ce ucrainenii au bombardat baza cu ajutorul unei drone kamikaze. Potrivit Kievului, rușii au pierdut acolo 3 piloți și un bombardier strategic Tupolev 95. De frica unui nou atac, rușii au mutat câteva aeronave într-o bază aeriană din regiunea Amur, în Extremul Orient.
Sunt tensiuni și la Moscova, unde mai multe elicoptere militare înarmate cu lansatoare de rachete au fost observate ieri pe cerul capitalei ruse. Iar în faţa bancomatelor din oraș s-au format noi cozi. Oameni au mers să-și scoată economiile, de teamă că statul ar putea să le interzică să-și retragă banii din bănci.
În acest timp, fostul președinte rus Dimitri Medvedev susține că Rusia va negocia cu Ucraina doar în anumite circumstanțe. "Condiţiile Rusiei sunt: protecția compatrioților din noile teritorii, denazificarea regimului dezgustător din Ucraina, demilitarizarea completă a statului ucrainean, garanții împotriva agresiunilor în viitor. Dar, orice negociere cu actuala conducere ucraineană, o simplă marionetă a Occidentului, este absolut inutilă", a scris Medvedev în Rasiskaya Gazeta.
Numai că Rusia e tot mai izolată pe plan internațional. Sunt distanţări și între aliații tradiționali ai Rusiei. Puţin a admis asta la un summit al Comunităţii Statelor Independente - o organizație a foștilor sateliți ai Uniunii Sovietice.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Trebuie să recunoaștem, din păcate, că apar neînțelegeri între membrii Comunității. E important, însă, că suntem pregătiți și vom coopera."
Altfel, se pare că șeful de la Kremlin ar avea şi alte priorități în aceste zile. Într-un material de propagandă apărut la Moscova, o sosie a lui Vladimir Putin intră în pielea lui... Moș Crăciun. În videoclip, un băiețel este arătat pregătindu-se pentru ziua de Crăciun. Sunt vizibile pe un raft mai multe cărți, una dintre ele părând a fi despre drepturile minorităților sexuale şi o alta intitulată "Straight Into Gay". E la vedere și fotografia a doi bărbați. Apare însă un Moș Crăciun care seamănă cu președintele rus și care începe să umble pe vârfuri prin casă. Când revedem raftul inițial, cărțile au fost înlocuite de o tobă de jucărie, iar în fotografie apare un cuplu heterosexual.
Ca şi cum i-ar fi dat replica, grupul Pussy Riot a lansat o nouă melodie ce condamnă războiul din Ucraina, cenzura rusească şi Occidentul care „sponsorizează” regimul Putin prin cumpărarea de petrol şi gaze din Rusia.
Cântecul pleacă de la cuvintele unui soldat rus capturat, care i-a spus mamei sale: „Mamă, nu sunt nazişti aici, nu te uita la televizor.”