Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Temperaturi record și decese provocate de caniculă, în Grecia. Avertismentul autorităților. „Nu vă asumați riscuri inutile”

Grecia se confruntă cu un val de căldură record, temperaturile urcând până la 43 de grade. Șase turiști au murit recent pe tărâmul Eladei, iar în aceste condiții a fost transmis un avertisment sever turiștilor.  

Turiștii Greciei au fost avertizați să „nu își asume riscuri inutile" în urma deceselor unor europeni în timpul recentei canicule.

Trei turiști au fost găsiți morți într-o singură săptămână și mai mulți au fost dați dispăruți, iar luni un german în vârstă de 68 de ani a fost găsit fără suflare pe insula grecească Creta, scrie Euronews.

Grecia a fost lovită de cel mai timpuriu val de căldură din istorie, cu temperaturi care au atins 40 de grade. Ministrul grec al sănătății, Adonis Georgiadis, a pus acest lucru pe seama crizei climatice, afirmând: „Oamenii trebuie să înțeleagă că schimbările climatice au loc și că trebuie să fie foarte atenți".

Datorită geografiei sale și apropierii de Africa, Grecia este extrem de vulnerabilă la efectele schimbărilor climatice. Criza climatică amplifică frecvența și intensitatea valurilor de căldură.

Citește și
Litoralul e plin în a doua zi de Rusalii. Cât costă cazarea în extrasezon
100.000 de turiști sunt la mare, în a doua zi de Rusalii. Cât costă cazarea în extrasezon
Nu „subestimați” impactul căldurii extreme

„Am avut cazuri de călători străini care și-au pierdut viața în Grecia. Ei și-au pierdut viața pentru că au subestimat fenomenul [schimbărilor climatice]", a mai spus ministrul.

El a continuat spunând că turiștii trebuie să fie „foarte atenți" atunci când vizitează țara, care se confruntă cu temperaturi ridicate, și să nu își asume „riscuri inutile".

Grecia a închis mai multe situri arheologice, inclusiv Acropola din Atena, între 12:00 și 17:00, din cauza caniculei. Alte situri din Creta, Dodecanez, Ciclade și Peloponez sunt și ele închise în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei.

Atenție la semnele de insolație

Confuzia, dificultatea de a lua decizii și o percepție alterată a riscului sunt câteva dintre semnele de alarmă care arată că s-ar putea să suferiți de efectele căldurii.

Potrivit experților, cele mai bune opțiuni sunt umbra sau ieșirile într-un loc răcoros, consumul de multă apă și solicitarea de ajutor medical.

Bebelușii, copiii mici, persoanele cu probleme de sănătate preexistente și persoanele în vârstă trebuie să aibă grijă să rămână în casă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult