Țările în care pandemia pare de neoprit. Până şi Papei Francisc i-a fost teamă
Your browser doesn't support HTML5 video.
În Regatul Unit, bilanţul zilnic se apropie de 2.500. La rândul său, Cehia a depăşit pragul de 1.000 de teste pozitive, în 24 de ore. Iar purtarea măştii a devenit din nou, obligatorie.
„Trebuie ca guvernul să acţioneze", a spus premierul britanic, după creşterea numărului de cazuri de coronavirus. Astfel, Boris Johnson a anunţat cea mai importantă ofensivă împotriva Covid-19, în Anglia, de la relaxarea măsurilor de izolare. De luni, numărul persoanelor care au voie să se adune la un loc va fi redus de la 30 la 6. Fac excepţie de la această "bulă restrânsă de socializare": familiile numeroase sau adunările care au legătură cu munca sau educaţia. Limita va fi aplicată în întreaga Anglie, atât în spaţii interioare cât şi în exterior, indiferent de vârstă.
Matt Hancock, secretarul de stat pe sănătate: „Respectarea acestor reguli este absolut vitală, pentru că, din păcate, am asistat la creşterea numărului cazurilor de infectare, în ultimele zile”.
Orice grup mai mare de şase persoane riscă amenzi de 100 de lire, sau chiar să fie dispersat cu forţa de poliţie.
Experții pledează pentru măsuri individualizate în Anglia
Această măsură la nivel naţional urmează unor restricţii impuse local, în focare de coronavirus. De exemplu, la Bolton, un oraş din zona metropolitană a Manchesterului, restaurantele servesc clienţii doar pentru acasă, şi oricum trebuie să închidă la ora 22.
Matt Hancock: „Unde avem creşteri mari, ca în Bolton, vom acţiona imediat”.
Restricţii de deplasre sunt şi în Leeds, al treilea oraş ca mărime din Anglia.
Iar în Ţara Galilor, un orăşel este aproape în carantină - nimeni nu are voie să intre sau să iasă fără o justificare serioasă.
Premierul britanic a lansat şi o nouă campanie publicitară la nivel naţional, care atrage atenţia asupra măsurilor de igienă şi asupra gesturilor barieră pentru limitarea răspândirii coronavirusului.
Dar unii experţi susţin că impunerea acestor noi restricţii putea fi evitată...
Dr. Gabriel Scally: „Nu acesta este răspunsul complet. Trebuia făcut ceva în legătură cu eşecul sistemului de identificare a infectărilor şi urmărire a persoanelor de contact. Şi trebuie luate măsuri specifice pentru anumite locuri, unde sunt multe cazuri de infectare. Nu trebuie să avem aceleaşi gen de măsuri care să se aplice peste tot”.
În Cehia s-a reintrodus masca obligatorie
De la 800 de cazuri noi, la raportarea zilnică, vineri, Cehia a ajuns la 1.164. Din nou purtarea măştii este obligatorie în magazinele şi mall-urile din ţară.
„Fără îndoială mă simt mai în siguranţă acum decât înainte, când clienţii noştri nu purtau mască. „Nu am nicio problemă să port masca, dacă se presupune că ajută la încetinirea răspândirii virusului” spun doi dintre cehii întrebați de jurnaliști.
Ca măsură suplimentară, barurile, restaurantele şi cluburile din Cehia trebuie să se închidă la miezul nopţii.
Papa Francisc şi-a scos masca atunci când a sosit cu maşina în curtea Palatului apostolic, unde au fost reluate audienţele publice, după şase luni. Însă Sfântul Părinte a pledat pentru respectarea distanţării sociale. Scaunele au fost puse la distanţă, pentru un număr, totuşi, limitat. de credincioşi.
„Staţi cât mai răspândiţi, să nu ne înghesuim, fiecare să stea la locul lui, ca să putem evita infectarea” spunea Papa Francisc.
Un ajutor i-a turnat pe mâini dezinfectant, după ce papa i-a salutat pe credincioşi. Pontiful de 83 de ani, care nu mai are un plămân din tinereţe, nu se fereşte de băile de mulţime, dar acum este nevoit să păstreze distanţa.
Papa Francisc: „Sănătatea nu este doar un bun individual, ci şi un bun public. O societate sănătoasă este aceea care are grijă de sănătatea fiecăruia”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: papa francisc , cehia , Anglia , bilant coronavirus
Dată publicare: 09-09-2020 20:39