Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Țările europene prin care India ar fi transferat muniție Ucrainei. Neliniște în Rusia

India a respins informațiile de presă care susțin că New Delhi nu a reușit să împiedice cumpărătorii europeni să transfere obuze de artilerie de fabricație indiană în Ucraina. Situația ar fi fost deja reproșată în mod repetat de Rusia.  

Reuters a susținut joi că obuze de artilerie vândute de producătorii indieni de arme au fost deturnate de clienți europeni în Ucraina, scrie BBC.

Știrea arată că transferul de muniție se derulează de mai bine de un an, iar New Delhi nu luând nicio măsură pentru a-l opri, în ciuda protestelor repetate de la Moscova. Ministerul de Externe al Indiei a numit însă vineri articolul drept „speculativ” și „înșelător”.

Știrea „implică încălcări ale legii din partea Indiei acolo unde nu există și, prin urmare, este inexact și răutăcios”, a scris Randhir Jaiswal, purtătorul de cuvânt al ministerului pe X.

Jaiswal a adăugat că India menține o „respectare impecabilă a obligațiilor internaționale” privind neproliferarea armelor și are propriile reguli solide de export. Moscova nu a reacţionat încă la știrea Reuters sau declaraţiile de la New Delhi.

Citește și
Vladimir Putin
Putin spune că Brazilia, China sau India ar putea acționa ca intermediari în negocierile de pace cu Ucraina

Reglementările indiene privind exportul de arme restricționează utilizarea armelor la cumpărătorul desemnat și orice transfer neautorizat ar putea pune în pericol vânzările viitoare. În luna mai, India a anunțat înăsprirea în continuare a regulilor de export, obligând cumpărătorii să se asigure că armele nu sunt trimise în țări terțe.

Ucraina, care se luptă cu o ofensivă reînnoită din Rusia, se confruntă cu o lipsă de muniție de artilerie. Citând oficiali nenumiți ai guvernului indieni și europeni, precum și ai industriei de apărare, împreună cu date vamale, articolul Reuters spune că India a produs o cantitate mică din muniția folosită de Ucraina - care este estimată a fi sub 1% din totalul armelor importate de Kiev de la începerea războiului.

Italia și Cehia se numără printre țările europene care trimit muniții indiene în Ucraina, se mai arată în știre.

Materialul spune că Moscova a ridicat problema cu New Delhi de cel puțin două ori, inclusiv în timpul unei întâlniri dintre miniștrii de externe ai ambelor țări din iulie.

India s-a abținut să critice direct Rusia în legătură cu războiul din Ucraina, care a atras oprobiul puterilor occidentale.

India încearcă să se mențină între Rusia și Ucraina 

Delhi, totuși, a vorbit adesea despre importanța respectării integrității teritoriale și a suveranității națiunilor. A insistat continuu pentru diplomație și dialog pentru a pune capăt războiului.

India și Rusia împărtășesc în mod tradițional relații calde, iar Moscova rămâne un partener comercial și de apărare important pentru Delhi, în ciuda sancțiunilor occidentale asupra Rusiei.

Anul trecut, Rusia a fost cel mai mare furnizor de petrol al Indiei. În sectorul apărării, acesta continuă să fie cel mai mare aliat al Indiei, asigurând peste 60% din nevoile Delhi.

În iulie, premierul Narendra Modi a făcut prima sa călătorie în Rusia, după ce a fost ales pentru al treilea mandat, unde i-a spus președintelui Vladimir Putin „prieten drag”.

Vizita lui Modi în Rusia a provocat furia președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a declarat „dezamăgit să vadă că liderul celei mai mari democrații din lume îmbrățișează cel mai sângeros criminal din lume la Moscova”.

Câteva săptămâni mai târziu, Modi a vizitat Ucraina și a purtat discuții cu Zelenski, despre care analiștii au spus că este în concordanță cu faimoasa abordare a Indiei de nealiniere la geopolitică.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult