Proteste violente din cauza scumpirii benzinei, în Iran. Un polițist a fost ucis
Galerie foto
Locotenentul de poliţie Iraj Javaheri a decedat în noaptea de sâmbătă spre duminică în urma rănilor suferite după ce a fost ţinta unor tiruri în timpul ciocnirilor cu persoane 'tulburente' înarmate în timpul unei manifestaţii la Kermanshah (vest), a anunţat agenţia oficială IRNA, potrivit Agerpres.
Sâmbătă, agenţia semioficială ISNA anunţase că o persoană a murit şi mai multe au fost rănite la Sirjan, în sudul ţării, unde manifestanţii au încercat să dea foc unor depozite de benzină.
Patruzeci de persoane au fost arestate în oraşul iranian Yazd, din centru, după ciocnirile cu poliţia, a relatat duminică tot ISNA.
Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, şi-a exprimat duminică sprijinul faţă de majorarea preţului la benzină.
„Nu sunt expert şi există opinii diferite, dar am spus că, dacă şefii celor trei ramuri iau o decizie, o susţin”, a declarat Khamenei, citat de televiziunea de stat.
Majorarea preţului benzinei a fost decisă vineri de Înaltul consiliu de coordonare economică, format din preşedintele ţării, preşedintele parlamentului şi şeful autorităţii judiciare.
După declaraţiile ghidului suprem, parlamentul a anulat o moţiune care viza să se facă un pas înapoi, a relatat ISNA.
Preţul benzinei, puternic subvenţionat în Iran, urmează să crească cu 50%, ajungând la 15.000 riali (11 eurocenţi) pentru primii 60 de litri cumpăraţi în fiecare lună, şi cu 300% pentru litrii următori.
Ayatollahul Khamenei a mai declarat că, de două zile, anumite entităţi care se opun puterii actuale 'se bucură', cu referire la dinastia Pahlavi, alungată de la putere în 1979 de revoluţia islamică, dar şi la gruparea de opoziţie iraniană Mujahedinii poporului (MEK), considerată de Teheran organizaţie 'teroristă'.
„Ceea ce cer este ca nimeni să nu-i ajute pe aceşti criminali”, a adăugat ayatollahul Khamenei, chemând populaţia să se desolidarizeze de cei care perturbă manifestaţiile.
Purtătorul de cuvânt al poliţiei, Ahmad Nourian, a prevenit că forţele de securitate nu vor ezita 'să le facă faţă celor care tulbură pacea şi securitatea', şi a chemat populaţia să-i denunţe pe 'oportunişti şi mercenari' şi să ajute poliţia la menţinerea ordinii.
Ministerul Informaţiilor, citat de ISNA, a transmis că 'a identificat elementele principale' din spatele 'revoltelor din ultimele două zile'.
Potrivit unei surse din minister, autorităţile au 'limitat' drastic acces la internet începând de sâmbătă seara şi 'pentru următoarele 24 de ore'.
Iranul se confruntă cu o gravă criză economică după ce SUA au decis în 2018 să se retragă unilateral din acordul nuclear internaţional cu Teheran şi să se reinstituie sancţiuni.
Moneda naţională iraniană s-a prăbuşit, inflaţia a depăşit 40%, iar Fondul Monetar Internaţional prognozează o scădere cu 9,5% a PIB în acest an, urmată de o stagnare în 2020.