Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Țara în care au loc inundații de proporții istorice. „O problemă cu implicaţii serioase”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Canadienii din trei provincii estice se confruntă cu inundații istorice. Peste 6.000 de locuitori dintr-un orășel situat la vest de Montreal au fost evacuați în regim de urgenţă duminică-noapte după ruptura unui dig.

Pe de altă parte, în câteva state americane din Midwest, iarna nu se dă dusă, iar zăpada căzuta ieri a impus anularea mai multor zboruri.

Un dig care proteja oraşul Sainte-Marthe-sur-le-Lac, a cedat sâmbătă seară. Ruptură a declanşat o creştere bruscă a nivelului apei, care a depăşit înălţimea de 1,5 metri în mai multe cartiere ale oraşului.

Duminică noaptea, mai multe sute de poliţişti, militari şi pompieri au evacuat în grabă aproape 2.600 de locuinţe În total, peste o treime din populaţia oraşului a fost strămutată în două adăposturi improvizate.

Localnicii abia au avut timp să-şi ia cu ei medicamentele şi actele. Mulţi deplâng faptul că n-au apucat să ia şi animalele de companie.

Citește și
Parcare inundata
Mașinile dintr-o parcare, acoperite de apă. Ce s-a întâmplat

„Vreau să mulţumesc tuturor canadienilor, inclusiv militarilor, care au intervenit în zonele afectate ca să ţină comunităţile în siguranţă”, a declarat Justin Trudeau, premierul canadian. 

Este vorba de a doua rundă de puhoaie din ultima lună. Şeful guvernului s-a deplasat în zonele afectate, alături de fiul lui cel mare. Justin Trudeau a subliniat că inundaţiile repetate obligă executivul canadian să îşi accelereze lupta împotriva modificărilor climatice.

„Vorbim de o problemă cu implicaţii serioase în ceea ce priveşte mediul, economia şi siguranţa publică şi trebuie tratată cu toată seriozitatea”, spune Ralph Goodale, ministrul pentru siguranţa publică.

Totalul persoanelor evacuate în ultimele 2 săptămâni a trecut de 8 mii, iar 6 mii de locuinţe sunt sub ape. Bilanţul, încă provizoriu, face din aceste inundaţii cele mai grave înregistrate în Canada în ultima jumătate de secol.

Şi milioane de americani suporta cu stoicism prelungirea iernii. În câteva state din centrul Statelor Unite, ninsorile au perturbat traficul rutier. Iar pe aeroportul din Chicago au fost anulate 700 de curse.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult