Țara europeană în care persoanele sub 30 de ani nu vor mai fi vaccinate cu AstraZeneca
Autorităţile elene se aliniază astfel practicilor din alte state europene, după ce Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat săptămâna aceasta că a identificat cazuri rare de formare a unor cheaguri de sânge la unii adulţi vaccinaţi cu produsul respectiv. EMA apreciază totuşi că beneficiile vaccinului sunt în continuare mai mari decât riscurile.
'Comitetul Naţional pentru Vaccinare, după evaluarea tuturor datelor disponibile, recomandă continuarea programului de vaccinare cu toate vaccinurile disponibile, inclusiv vaccinul AstraZeneca pentru persoanele în vârstă de peste 30 de ani', arată comunicatul citat.
Riscul de îmbolnăvire gravă sau deces cauzat de COVID-19 este 'covârşitor' mai ridicat decât cel al unei eventuale tromboze după vaccinare, în special pentru din categoria de vârstă de peste 30 de ani, apreciază comitetul.
În Grecia s-au înregistrat până acum 288.230 de cazuri de COVID-19, dintre care 8680 încheiate prin decese. La nivel naţional s-au administrat 378.997 de doze de vaccin AstraZeneca şi s-au comandat încă 1,35 de milioane de doze. S-au folosit şi vaccinurile Pfizer şi Moderna împotriva coronavirusului, injectate până acum la peste două milioane de oameni.
Programele de vaccinare au întâmpinat în ultima lună dificultăţi în Europa şi în alte regiuni, deoarece câţiva din tinerii vaccinaţi cu produsul AstraZeneca au făcut cheaguri de sânge neobişnuite.
Mai multe ţări au suspendat utilizarea vaccinului respectiv ca măsură de precauţie, administrându-l în continuare doar celor peste anumite vârste. Germania a fost primul stat european care a luat o astfel de măsură, stabilind vârsta minimă de 60 ani pentru rapelul cu AstraZeneca la cei care au primit prima doză din acest vaccin; cei sub limita respectivă urmează să primească a doua doza dintr-un alt produs.