Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”

Sri Lanka a anunţat duminică că va pune capăt prelungirii vizelor turistice pe lungă şedere pentru mii de ruşi şi ucraineni care le foloseau pentru a locui pe insulă după invazia Moscovei în Ucraina, relatează AFP.  

„Guvernul nu mai acordă noi prelungiri de viză", a declarat pentru AFP comisarul general pentru imigrare, Harsha Ilukpitiya, anunţând că termenul limită pentru plecări a fost stabilit pentru data de 7 martie.

„Situaţia zborurilor este acum normalizată şi ei nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă", a mai spus el.

Peste 288.000 de ruşi şi aproape 20.000 de ucraineni au sosit în Sri Lanka în ultimii doi ani, potrivit cifrelor oficiale.

Nu există statistici privind numărul celor care au rămas mai mult decât prevede viza turistică obişnuită de 30 de zile, însă se consideră că mii de ruşi şi un număr mai mic de ucraineni s-au stabilit în Sri Lanka, unii pentru a evita recrutarea în armată.

Citește și
atac ucraina
VIDEO. Ucraina anunță că a atacat o oțelărie din Rusia. SBU, operaţiune comună cu serviciile speciale şi spionajul militar

Unii dintre aceştia au deschis restaurante sau cluburi de noapte.

Decizia guvernului survine după un val de proteste pe reţelele sociale din Sri Lanka împotriva unui club de noapte condus de ruşi care a organizat o petrecere "rezervată doar albilor" în staţiunea Unawatuna din sudul ţării.

Sri Lanka a încercat să stimuleze turismul prin acordarea de vize de şedere de 30 de zile la sosire, într-un moment în care ţara avea nevoie urgentă de valută după o criză economică severă.

Ţara şi-a suspendat rambursarea datoriei externe de 46 de miliarde de dolari în aprilie 2022 pentru a evita o intrare în incapacitate de plată. Protestele care au durat mai multe luni au condus la demisia preşedintelui de la acea vreme, Gotabaya Rajapaksa.

Fondul Monetar Internaţional a aprobat un plan de salvare în valoare de 2,9 miliarde de dolari care a ajutat la stabilizarea economiei şi a pus capăt penuriei de bunuri esenţiale, precum alimente, combustibil şi medicamente.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult