Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sute de copii migranţi, neînsoțiți de părinți, "lăsaţi în voia sorţii", la Paris

'Sute de migranţi tineri'', sosiţi fără familie în Franţa, s-au trezit ''lăsaţi în voia sorţii la Paris'', a indicat miercuri organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch.

HRW a denunţat evaluările ''defectuoase'' de vârstă ce transformă într-o ''loterie'' măsura de luare a lor în grijă, relatează AFP, potrivit Agerpres.

''La Paris, autorităţile pentru protecţia copilului recurg la proceduri deficitare de evaluare a vârstei copiilor migranţi neînsoţiţi, excluzând un mare număr dintre ei de la măsura de luare în grijă'', la care ei au dreptul, a afirmat HRW într-un raport de 82 de pagini.

Pentru a fi luaţi în grijă, minorii care sosesc la Paris trebuie adesea să treacă prin proceduri ale Crucii Roşii, care stabileşte vârsta lor. Dacă ei contestă decizia, pot sesiza judecătorul, un procedeu îndelungat.

Or, din cauza unor ''practici arbitrare'', unii pot fi consideraţi, ''din păcate'' drept adulţi'' la sosirea lor, a afirmat organizaţia, ''Numeroşi tineri'' sunt ''respinşi în mod sumar şi eronat, doar după criteriul aparenţei lor fizice'', a denunţat organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului.

Citește și
migranti
Zeci de migranți, dintre care 6 copii, descoperiți într-un camion la granița româno-maghiară

În raport se exprimă de asemenea preocuparea în legătură cu discuţiile ''pe repede înainte'' şi ''prost purtate'', adaugă organizaţia, care a interogat 49 de copii neînsoţiţi şi a examinat evaluările altor 35 de cazuri.

Pentru alţii, documentele sunt cele care pun probleme, fie pentru că tinerii ''nu pot prezenta documente de identitate'', fie pentru că autorităţile ''le contestă autenticitatea''.

''Faptul că au lucrat'' în ţările lor sau pe parcursul lor migrator ''este un motiv de refuz frecvent utilizat'', a adăugat organizaţia, potrivit căreia autorităţile ''invocă de asemenea decizia tinerilor de a călători fără părinţi''.

HRW este preocupată şi în legătură cu faptul că atunci când aceşti tineri sesizează justiţia, ''unii judecători ordonă constant teste osoase pentru a determina vârsta lor'', în timp ce instanţele medicale nu consideră acesta un mijloc sigur de determinare a vârstei''.

Crucea Roşie a dezminţit puternic acuzaţiile. Într-o scrisoare anexată la raport, organizaţia aminteşte că ''peste 6.600 de copii au fost primiţi'' prin intermediul procedurilor sale anul trecut.

Aproape 15.000 de ''minori neînsoţiţi'' au fost încredinţaţi serviciilor de ajutor pentru copii în Franţa în 2017, respectiv o creştere de 85 % într-un an.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult