Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Super Tuesday în Statele Unite. Ce este și ce importanță are pentru alegerea președintelui

Bernie Sanders şi Joe Biden sunt consideraţi favoriţi înainte de Super Tuesday (super-marţi), ziua în care 14 state americane îşi desemnează favoritul pentru nominalizarea candidatului la preşedinţia SUA din partea Partidului Democrat, conform AFP.

Marţi au loc alegerile interne ale democraţilor din 14 state americane, care vor desemna o treime din delegaţii la Convenţia Naţională a partidului, unde va fi stabilit la sfârşitul lui iulie contracandidatul oficial al preşedintelui republican Donald Trump la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Este prima zi în care participă la competiţia internă din Partidul Democrat şi miliardarul Michael Bloomberg, fost primar al orașului New York.

El nu s-a prezentat la alegerile primare din primele patru state, în urma cărora s-au retras deja din cursă trei candidaţi cotaţi iniţial cu şanse cel puţin teoretice: fostul congresman Beto O'Rourke din Texas, Pete Buttigieg, fost primar în oraşul South Bend din statul Indiana, şi Amy Klobuchar, senatoare de Minnesota.

Sanders, senator de Vermont, cunoscut pentru ideile de stânga, era creditat cu prima şansă înainte de Super Tuesday, însă O'Rourke, Buttigieg şi Klobuchar au anunţat după ce s-au retras că îl susţin pe fostul vicepreşedinte Biden. Fostul preşedinte Barack Obama, din echipa căruia a făcut parte Biden, nu s-a pronunţat încă.

Citește și
Pete Buttigieg
Pete Buttigieg, primul homosexual intrat în cursa pentru președinția SUA, s-a retras
Ce spun sondajele despre Bernie Sanders

 

Sondajele de opinie înainte de Super Tuesday îl arată pe Sanders drept favorit în California, Texas şi Virginia, care trimit cel mai mare număr de delegaţi la Convenţia Naţională.

El este cotat cel mai bine şi în Massachusetts, de unde provine o altă candidată, senatoarea Elizabeth Warren. Potrivit AFP, aceasta s-ar putea retrage dacă nu obţine un rezultat bun în statul pe care îl reprezintă în Congres.

În afara celor 14 state - Alabama, Arkansas, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont şi Virginia - marţi au loc alegeri primare ale Partidului Democrat, cunoscute sub denumirea de 'caucus', şi în teritoriul Samoa Americană, unde nu se va vota în noiembrie. Americanii stabiliţi în străinătate îşi pot exprima preferinţele pentru unul din concurenţii democraţi începând de marţi până în 10 martie.

Cum se poziționează principalii trei candidați

 

Despre principalii trei candidaţi, AFP mai notează că Biden va încerca să se poziţioneze drept moderat, în opoziţie cu Sanders.

În Carolina de Nord, unde fostul vicepreşedinte este cel mai bine cotat în sondaje, preşedintele Trump a ţinut luni un miting electoral - una din intervenţiile în campania democrată pentru care este deja cunoscut.

Liderul republican, care susţinuse deja că alegerile primare ale democraţilor sunt 'aranjate' în favoarea lui Sanders, a promis cu această ocazie că îi va învinge pe 'socialiştii radicali'.

Sanders îşi asumă o poziţie 'socialistă', termen care are pentru mulţi americani rezonanţe legate de războiul rece şi de comunism.

Bloomberg, a cărui avere este una din primele 10 din lume, a cheltuit în campanie peste o jumătate de miliard de dolari. El şi-a amânat intenţionat intrarea în cursă până după alegerile primare din Iowa, New Hampshire, Nevada şi Carolina de Sud.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult