Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Suntem într-un război chiar acum cu Rusia, avertizează fostul șef de spionaj al Marii Britanii

Richard Dearlove, fostul șef al agenției de spionaj MI6 din Marea Britanie, nu a fost niciodată omul care să se abțină de la comentarii, scrie Politico.

Chiar anul trecut, el i-a criticat pe „ membrii eminenți ai propriei noastre elite” pentru că „făceau munca inamicilor noștri pentru ei”, și „refuzând să publice un studiu științific serios care punea sub semnul întrebării narațiunea chineză despre originile” COVID-19.

Așadar, nimeni nu se aștepta să se comporte cu mănuși cu Germania după interceptările Rusiei a ceea ce trebuia să fie o discuție secretă între șeful forțelor aeriene ale țării și trei subalterni.

Fostul spion de top a declarat: „Angela Merkel era notoriu de ocazională, conducând Germania de pe un telefon mobil. Deci, ai putea fi sigur că rușii o ascultau – și probabil că încă o ascultă. Cred că problema cu Germania este că acum este temperamental pacifistă și nu a luat niciodată în serios securitatea”, a adăugat el.

Dar Germania nu este singura sursă de alarmă pentru Dearlove, în vârstă de 79 de ani. El este, de asemenea, îngrijorat de starea generală de nepregătire și instabilitate occidentală.

Când vine vorba de Germania, nu înseamnă că „nu există oameni care să ia asta în serios, dar sunt o mică minoritate”, a spus Dearlove.

El a continuat să-l menționeze pe August Hanning, fostul președinte al agenției germane de informații externe, BND – și un prieten personal – ca unul dintre persoanele care o face.

Iar Hanning însuși a avertizat că interceptarea de către Rusia a teleconferinței extrem de sensibile este probabil doar „vârful aisbergului”.

Când era șef MI6, Dearlove a fost foarte selectiv în ceea ce privește ceea ce avea să împărtășească cu BND, temându-se că se va scurge prea ușor în Rusia.

„Au fost anumite lucruri extrem de sensibile pe care nu le-am fi dat pur și simplu”, a spus el.

Dincolo de Germania, însă, Marea Britanie este, de asemenea, o preocupare specială pentru maestrul spion pensionat.

Când vine vorba de Marea Britanie, Dearlove identifică un decalaj între cuvinte și acțiuni, între avertismente - cum afirmă secretarul de stat pentru apărare Grant Shapps, Marea Britanie trebuie să decidă „dacă să se predea în fața unei mări de necazuri sau să facă tot ce putem pentru a descuraja pericol”— și luând efectiv măsuri eficiente pentru a fi pregătiți.

„Dacă ai opri pe cineva pe stradă aici, în Marea Britanie, și l-ai întreba dacă credea că Marea Britanie este în război, s-ar uita la tine ca și cum ai fi nebun”, a spus Dearlove.

„Dar suntem în război – suntem angajați într-un război gri cu Rusia și încerc să le amintesc oamenilor despre asta.”

Dearlove critică nivelul cheltuielilor pentru apărare ale Marii Britanii, considerându-le pur și simplu insuficiente pentru a face față amenințărilor reprezentate de Rusia și China.

În bugetul de primăvară de săptămâna trecută, cancelarul Jeremy Hunt a anunțat că nu vor exista bani noi imediat pentru forțele armate ale Marii Britanii, alegând să mențină cheltuielile de apărare la 2% din venitul național din cauza unei constrângeri fiscale, a nevoilor Serviciului Național de Sănătate și a reducerilor de impozite prioritare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult